Het Rijks spatie Museum oogt fantastisch

RembrandtRijksMuseum
Donderdag een bezoek gebracht aan het het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Wegens de teloorgang van de massamedia in gezelschap van een massa media uit binnen- en buitenland. Op een daartoe speciaal georganiseerde journalistendag. Terwijl je afgaand op de enorme aandacht in kranten, tijdschriften en televisie-uitzendingen van de afgelopen weken zou denken dat iedereen al lang zijn zegje heeft gedaan.

En ik zing mee met het koor: het Rijks spatie Museum ziet er fantastisch uit.

AtriumPedroPegenaute
De eerste ruimte na binnenkomst – geen fietser gezien – oogt zeer spectaculair: open en zo groot dat de uitbreiding van het Drents Museum er gestapeld in past. Het bevat onder meer een winkel waar het Mendini-restaurant van het Groninger Museum klein bij oogt – telt uit je winst. Vervolgens is er toegang tot tachtig zalen, verdeeld over vier etages.

Het gehele gebouw is vernieuwd, verbeterd en gesausd, geheel naar hedendaagse inzichten en technieken. Zodat de oorspronkelijke ideeën van architect Cuypers weer zichtbaar zijn. Zodat de voorwerpen worden belicht met LED-lampen zo modern dat ze zonder de vertraagde oplevering nooit waren aangeschaft. Zodat de vitrines in het museum onzichtbaar lijken.

Achtduizend objecten worden in de startopstelling getoond. Het is een fractie van de miljoen voorwerpen die het museum telt, meer dan voldoende om een bezoeker uren achtereen van de straat te houden. Een groot deel is daarbij ook nog eens recent schoon gemaakt en gerestaureerd, waarmee weer eens duidelijk is dat in een gesloten museum het werk gewoon doorgaat.

TimpaanVanEgmond
Die voorwerpen worden niet langer thematisch, maar chronologisch gepresenteerd. Te beginnen met het Timpaan van Egmond uit de twaalfde eeuw, het oudste Nederlandse beeldhouwwerk. En eindigend met de Bone Chair van Joris Laarman uit 2006, te zien op de afdeling met kunst zo hedendaags dat het Rijks in het vaarwater van het Stedelijk komt.

AlbertVerweijJanVethAllemaal gaan, zou ik willen zeggen. Al was het allemaal maar om het portret van Albert Verwey door Jan Veth te zien. Uit 1885, het jaar waarin het Rijks werd opgeleverd en binnen een paar maanden een half miljoen bezoekers op de been wist te brengen.

Het nieuwe Rijks wordt volgende week geopend door koningin Beatrix. Haar overgrootvader, koning Willem III liet destijds verstek gaan omdat hij het gebouw niet mooi vond, 'een bisschoppelijk paleis'.

Of de Mater Dolorosa. Of Bas Jan Ader. Of Vermeer. Of de F.K. 23 van Frits Koolhoven. Of de David van Piertro Magni, de Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman, het atrium van architectenbureau Cruz y Ortiz, de inrichting van Jean-Michel Wilmotte, het poppenhuis van Petronella Oortman.