Gezocht: ervaren kunstenaars uit/in Emmen

Vrijdag 6 januari 2017 wordt de Cultuurprijs Emmen uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen in het Atlas Theater.

Cultuurprijs Emmen 2015
Deze oeuvreprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt en is bedoeld voor één of meerdere personen die op het culturele of artistieke vlak hun sporen hebben verdiend. Naast personen kunnen ook verenigingen of instellingen worden genomineerd. Voorwaarde is dat er een sterke culturele binding is met de gemeente Emmen. De winnaar ontvangt een kunstwerk en een geldbedrag van €1.000. Organisator van de Cultuurprijs Emmen is de Bibliotheek Emmen.

Alle inwoners van de gemeente Emmen kunnen kunstenaars/ organisaties voordragen voor deze prijs. Kent u iemand of een organisatie die voor deze prijs in aanmerking komt? Aanmelden kan tot 22 oktober op verschillende manieren:

 • www.bibliotheekemmen.nl/cultuurprijs (hier vindt u ook het reglement, met daarin de voorwaarden en criteria)
 • een gemotiveerde voordracht, met vermelding van uw naam en adres naar [email protected]
 • een gemotiveerde voordracht, met vermelding van uw naam en adres naar Bibliotheek Emmen, Postbus 1019, 7801 BA Emmen.

  De jury bestaat uit cultuurjournalist Joep van Ruiten, Bibian Welbergen namens de KunstBeweging, Marijke de Gruil, pianodocente en onafhankelijk voorzitter Hans ten Cate. Zij maken een selectie uit de aanmeldingen waarop vervolgens gestemd kan worden.


 • Steeds meer gedichten in de etalages van Emmen

  Zoals vaker gemeld is stichting Gemeentedichter Emmen bezig met een Ode aan Emmen, een bijdrage aan Emmen als culturele gemeente van Drenthe. Ode aan Emmen bestaat uit drie delen: het educatieproject Dichter in 1 dag, de publicatie Emmen in verzen en het poëzieposterproject Gedichten in etalages.

  Drijvende kracht achter Gedichten in etalages is Bertus Beltman, die overal waar hij komt eigenaren van leegstaande winkel- en kantoorpanden overhaalt sleutels af te staan zodat in die panden posters met gedichten over Emmen opgehangen kunnen worden. Wie locaties weet, kan zich melden via [email protected].

  Hieronder een overzicht van plakacties tot dusver:

  Emmen Scheperziekenhuis
  Emmen, Boermarkeweg, Scheperziekenhuis

  Emmen Gemeentehuis
  Emmen, Raadhuisplein

  Emmen Baander

  Emmen, Baander (3)

  Emmen Notaris Oostingstraat

  Emmen, Notaris Oostingstraat


  Emmen Hoofdstraat 3
  Emmen, Hoofdstraat (3)

  Emmen Weerdingerstraat
  Emmen, Weerdingerstraat

  Emmerhout
  Emmerhout

  Emmer-Compascuum
  Emmer-Compascuum

  Ermerweg 2 Gedichten in etalages
  Noordbarge, Ermerweg (2)

  Ermerweg 1 Gedichten in Etalages
  Noordbarge, Ermerweg

  Emmen Baander 2
  Emmen, Baander (2)

  Baander Emmen
  Emmen, Baander

  Emmen Matissepassage
  Emmen, Matissepassage (2)

  Emmen Matissepassage 2
  Emmen, Matissepassage

  Emmen Monetpassage
  Emmen, Monetpassage

  Emmen Wilhelminastraat
  Emmen, Hoofdstraat (2)

  Emmen Hoofdstraat
  Emmen, Hoofdstraat


  Emmen Culturele Gemeente – de kop is er af

  In de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen is zaterdag een begin gemaakt met Emmen als Culturele Gemeente van Drenthe 2015/2016. Wethouder Bouke Durk Wilms verrichtte de opening met een zelfgeschreven gedicht. Aansluitend werd de flitscursus ‘Dichter in 1 dag gehouden’, een onderdeel van het Gemeentedichters-project Ode aan Emmen.

  Flitscursus1
  In de Cubyzaal nam docent Rense Sinkgraven zeventien cursisten mee in een vogelvlucht over het Nederlandse poëzielandschap zoals dat zich sinds de Tachtigers heeft gevormd. Middels voorbeelden en anecdotes werden de belangrijkste stromingen en dichters behandeld en deelnemers uitgedaagd hun pen te proberen. 'Dichter in 1 Dag' werd besloten met collage-poëzie.

  De flitscursus vormde zaterdag de pilot voor vervolgcursussen die dit voorjaar aan jongeren en volwassenen worden gegeven. Stichting Gemeentedichter Emmen wil op deze manier schrijftalent in Zuidoost-Drenthe stimuleren en hoopt op meer gedichten over Emmen. Een deel daarvan wordt gedurende 2015 en 2016 ingezet voor Gedichten in etalages en de multi-mediale poëzieproject Emmen in verzen.

  Flitscursus2


  Cultuurgemeente Emmen start met ‘Dichter in 1 dag’

  CultuurLogoVanuit de gedachte 'eerst zaaien, dan oogsten' begint Emmen als Culturele Gemeente van Drenthe met 'Dichter in 1 dag', een flitscursus door dichter en schrijfdocent Rense Sinkgraven. 'Dichter in 1 dag' wordt zaterdag 31 januari als pilot gegeven in de openbare bibliotheek van Emmen.

  Organisator is de stichting Gemeentedichter Emmen. De flitscursus is onderdeel van het grotere Gemeentedichters-project Ode aan Emmen. Deelnemers kunnen vervolgens doorstromen naar 'Gedichten in etalages' en de poëzieroute 'Emmen in verzen', waarbij tot oktober 2016 wordt samengewerkt met uiteenlopende kunstenaars.

  De start wordt zaterdag verricht door wethouder Bouke Durk Wilms. Het is de eerste keer dat 'Dichter in 1 dag' in Emmen wordt gegeven. Als het goed bevalt, worden er de komende maanden meer workshops gegeven. Doel is zoveel mogelijk mensen de kans te geven een dag met taal en poëzie te spelen.

  ‘Dichter in 1 dag’ wordt gehouden van 11.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek Emmen. De eigen bijdrage is 12,50 euro voor koffie, thee en lunch. Aanmelden kan per e-mail via [email protected]