
Nieuws over Gerrit Krol, bij sommigen vooral bekend door de naar hem vernoemde brug in Groningen en de serie van biograaf John Heymans in Dagblad van het Noorden. Nou ja, nieuws. Er arriveerde een persbericht dat, gelet op de onderaan genoemde deadline van 8 mei, best eerder verstuurd had mogen worden.
Vermoedelijk waren de opstellers afgeleid door de recentelijke onthulling van een straatgedicht van Krol in Groningen. Zie foto boven en deze link. Hieronder het persbericht waar persbureau Knip & Plak de hand op heeft weten te leggen:
“Na het succes van de eerste twee edities in 2019 en 2021 reikt de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw de Gerrit Krolprijs uit. Deze essayprijs wordt georganiseerd door het Talencentrum van de universiteit in samenwerking met de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur.
Studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied en van elke studierichting worden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2000 woorden. Voorwaarde is dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de derde editie is het thema 'De taal als breekijzer' gekozen.
Een deskundige jury bepaalt welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie. De jury bestaat uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum).
De Gerrit Krolprijs is in het leven geroepen ter stimulatie van het Nederlands als academische taal. In een wereld waarin het Engels steeds vaker de voertaal is binnen opleidingen, dient het Nederlands absoluut niet op de achtergrond te geraken. Zoals ook onderwijsminister Dijkgraaf zegt: ‘Ik ben van mening dat het Nederlands als onderwijstaal en als taal van wetenschap(scommunicatie) in het hele hoger onderwijs relevant is’.
De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee deze schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied. Als dichter, romancier én essayist was hij een radicale vernieuwer, die in staat bleek om ook binnen zijn eigen oeuvre steeds weer nieuwe wegen in te slaan.
Uit elke tekst die hij geschreven heeft, spreekt de liefde voor het denken en het formuleren en voor de moedertaal als de taal van het hart. In zijn essays toont hij zich consequent een begenadigd stilist met een hartstocht voor literatuur, kunst, filosofie en wetenschap en met een scherp oog voor maatschappelijke en psychologische thema’s.
De essays met het thema 'De taal als breekijzer' kunnen tot uiterlijk 8 mei 2023 worden ingezonden via [email protected] De winnaar wordt bekendgemaakt in juni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2.000,- en een publicatie van het essay op literair weblog Tzum.”