Een kijkje in Nieuw-Schoonebeek, waar iets meer verbinding geen kwaad kan
7-8-24
In Nieuw-Schoonebeek is een stichting opgericht, stichting Grensloos, die nieuwe verbindingen tot stand wil brengen tussen dorpsbewoners. Het begeleidende persbericht opent als volgt:
‘Stel je woont in een dorp aan de Duitse grens. Je ziet dat er steeds meer voorzieningen verdwijnen en dat steeds meer mensen in je omgeving het vertrouwen in de politiek en de media kwijtraken. Kun je daar dan iets aan doen?’
Oprichter Tanja Schepers bedacht drie thema’s om dorpsbewoners uit te dagen opnieuw naar hun dorp te kijken: verleden, heden en toekomst.
Zeer concreet onderdeel van het (eerste) project gaat over het heden en is een uitnodiging aan dorpelingen om foto’s te maken onder leiding van een professioneel fotograaf. Van de resultaten is een openluchttentoonstelling gemaakt die tot en met 18 augustus is te bekijken in het dorpshart.
Voor het onderdeel verleden zijn oudere inwoners geïnterviewd door initiatiefnemer Schepers en hebben fotografen Iris Sijbom en Soraya Braker bewoners van woonzorgcentrum De Zwarte Racker en dagcentrum De Beek geportretteerd.
Erg leuk onderdeel gaat over de toekomst en is een tien minuten durende podcast waarin schoolkinderen vertellen over uitvindingen en wat er zoal toekomst mogelijk zal zijn. Ze blijken geïnteresseerd te zijn in vervoer, zoals auto’s die als raketten naar Mars kunnen en een horloge waarmee je kunt teleporteren, maar ook in robots die zorg overnemen of waarmee je kunt sporten.
Mooi, mooi en nog mooier.
Toen ik onlangs de openluchttentoonstelling ging bekijken, vond ik het eerlijk gezegd nogal meevallen met de voorzieningen in Nieuw-Schoonebeek. Zelfs jeugdsoos Rumah Pemuda bleek nog te bestaan. Van eerdere omzwervingen had ik onthouden dat het dorp over de beste minibieb van de gemeente Emmen beschikt.
Tegenover het veldje met de foto’s zag ik nu Haarstudio Rozeman en even verderop Back 2 Motion Fysiotherapie. In het veldje zelf was een reusachtige banner te zien met de aankondiging van een tweedaags muziekfestival in september, Folk an de gruppe. Niet ver daarvan verwijderd is museum Janning gevestigd, gespecialiseerd in religieuze kunst.
Dankzij Dagblad van het Noorden wist ik niet toevallig dat het dorp een nieuw horecabedrijf rijker is, op een voor dorpelingen vertrouwde plek: ‘Nog deze zomer openen Harald Ahlers (47) en Francisca Warners (49) de deuren van De Markies.’ En dankzij RTV Drenthe weet ik dat Nieuw-Schoonebeek een nieuw gebouw krijgt voor de basisschool, net als het nabijgelegen dorp Weiteveen.
Nee dan Duitsland. Even over de grens, vlak voor het dorp Twist staat een bord met de ronduit alarmerende tekst 'Wenn die Schule stirbt, stirbt das Dorf'. Daar is iets aan de hand.
Onderzoek op internet leert mij wel dat het stembedrag in Nieuw-Schoonebeek flink te wensen overlaat. Dat wil zeggen: als je zoals ik van mening bent dat mensen het beste op een middenpartij kunnen stemmen. Want wie in het midden zit kan twee kanten op en daardoor beter verbinden. In een uithoek gaat dat niet. Zie hier.
Kortom, Tanja Schepers en haar stichting Grensloos zijn nog niet klaar met Nieuw-Schoonbeek.