Olifanten uit Emmen in het Nijsinghuis in Eelde
Meer regionale spreiding van cultuurgelden? In Drenthe en Groningen zie ik het nauwelijks

Peergroup deelt hartenkreet op de grote cultuursubsidieverdeeldag

Beeld uit de voorstelling Atropos van Peergroup
Vandaag, woensdag, maken zowel de Raad voor Cultuur als de belangrijkste nationale fondsen bekend wie komende jaren op steun mogen rekenen. Theatergezelschap Peergroup uit Assen heeft de dag aangegrepen voor een hartenkreet die geslaakt wordt in een koor met Grand Theatre, Het Houten Huis, Oranjewoud festival, Profound Play en Wabi Sab:

‘Elke vier jaar solliciteert de culturele sector op haar eigen functie. Dan vraagt ze subsidie aan, om zo met een passend budget haar werk te kunnen doen. Het Rijk, de provinciale en de gemeentelijke overheden kennen de subsidies toe, naast de Rijkscultuurfondsen. Ze hebben één ding gemeen: er is te weinig geld om iedere organisatie te steunen. Zelfs niet als het niveau hoog is.

Daarom zitten wij op woensdag 3 juli - samen met alle cultuurmakers, van festivals tot jeugdtheatergezelschappen, van circus-instellingen tot strijkkwartetten - in spanning voor de computer. Om klokslag 13:00 uur worden de uitslagen bekendgemaakt. Dan weten we of we de komende vier jaren ons werk kunnen blijven doen. Op deze derde dag in juli wordt duidelijk wie wel subsidie krijgt en wie niet, of niet langer. Er zullen organisaties wegvallen of niet de kans krijgen om een rijker cultuuraanbod te genereren op plekken waar al zo weinig aanbod is. Wij houden ons hart vast wie dat gaan worden.'

Lees hier het hele stuk.