Wat doen die Drentse schilders toch daar langs de Drentsche Aa?
Dit zijn de kanshebbers voor de Drentse Anjer Prijs en voor de Groene Anjer Prijs

Oog in oog met een wolf in Westenesch

Wolf in Westenesch
Ik ben geen kenner, en mijn ogen zijn niet meer wat ze geweest zijn, desondanks meende ik zaterdagmorgen bij Westenesch net voorbij de brug over het Oranjekanaal een wolf te hebben gezien.

Fiets op de standaard. Telefoon pakken. Even swipen. Geruisloze klik.

Verrast was ik niet. Er gaat geen week voorbij of de wolf is in het nieuws. Volgens de website BIJ12.nl hebben inmiddels bijna duizend mensen een melding gemaakt van een wolf in Drenthe. Meestal worden ze gezien in de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe waar zich roedels bevinden.

In de gemeente Emmen worden ze minder vaak gesignaleerd. En dat terwijl bij Zweeloo, niet ver van Westenesch, in 2015 de eerste wolf in Nederland in 150 jaar werd gespot. 'De wolf is welkom', luidde destijds de officiële reactie op het provinciehuis in Assen. Een jaar later werd er een monument voor het dier opgericht.

Daarna bleek de wolf minder en minder welkom.

De wolf van Westenesch, als het al een echte wolf was, een slag om de arm kan nooit kwaad, oogde verveeld. Hij – of zij – keek even in mijn richting en verdween daarna uit beeld, achter een huis met een paar pony’s in de wei. Teleurgesteld misschien, omdat hij – of zij – niets van gading vond. Slechts raaigras, een beginnend maïsveld en het Oranjekanaal.

Ik borg mijn telefoon op, stapte weer op de fiets en vervolgde eveneens mijn weg. Aangekomen bij Noord-Sleen moest ik denken aan de das die ik ooit heb gezien in een grasveld bij Westerbork. Ik was verbaasd hoe groot die beesten konden zijn.