Rechten voor het dier of plichten voor de mens. Frank Westerman vertelt erover tijdens Zomerzinnen
26-6-24
Komende zondag mag ik tijdens festival Zomerzinnen in Frederiksoord Frank Westerman interviewen. Aanleiding is de publicatie van zijn boek Zeven dieren bijten terug, waarin hij aan de hand van zeven dieren die een rol hebben gespeeld in de ijzingwekkende ontdekkingsreizen van Willem Barentsz (1550 - 1597) lezers een spiegel wil voorhouden. Zeven dieren bijten terug gaat over hoe mensen naar dieren keken en kijken én over vreemd menselijk gedrag.
Het boek van Westerman zit vol merkwaardige voorbeelden van dat gedrag. Hij schrijft bijvoorbeeld over het Palingoproer dat eind negentiende eeuw ontstond toen het trekken van palingen als volksvermaak werd verboden, maar ook over hoe de mens de trek van de paling heeft verstoord door de bouw van de Afsluitdijk, waar nu weer miljoenen worden geïnvesteerd om die trek weer wel mogelijk te maken.
Hij schrijft over de Amsterdamse dragqueen Belinda Methol die tijdens het kamperen op Spitsbergen door een ijsbeer uit zijn tentje wordt gesleurd en daarna om het leven komt. Maar ook over hoe uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de ijsberenpopulatie van Spitsbergen door de klimaatopwarming groeiende is en met gemak driehonderd kilometer kan zwemmen en daardoor als bloeddorstig knuffeldier niet in het gedrang is, maar oprukt.
Hij schrijft over elanden die vanuit Noorwegen de grens met Rusland oversteken, want wat is een grens voor een dier? In het land van aankomst worden ze gegijzeld door Russen, die vervolgens losgeld eisen. Maar hij schrijft ook over Russen die Syrische vluchtelingen op fietsjes de grens naar het vrije Europa laten oversteken, als politiek drukmiddel, wat een ander woord is voor intimidatie.
En hij schrijft over zijn bedenkingen bij de Ambassade van de Noordzee, een club vermoedelijk goed bedoelende mensen die onder meer rechten willen geven aan onbeschermd leven op en onder de zeespiegel. Westerman heeft daar bedenkingen bij. Hij vreest een verder juridisering van het leven, zonder bevredigende uitkomst, maar na afloop wel een vette rekening van advocaten en adviseurs. Rechten voor het dier? Nee, zegt Westerman. Beter is: meer plichten voor de mensen.
Zondag dus. In Frederiksoord. Zie voor alle praktische informatie deze link.
(Eerder interviewde ik Westerman over zijn boek voor Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Zie daarvoor deze link. Catrinus van der Veen maakte daar destijds bovenstaande foto bij.)