Grensloos Kunst Verkennen 2024: Alles giedt veurbij. Droom ik, of stroom ik
Denk ook eens aan kunst en erfgoed als je voor of tegen de uitholling van de Europese Unie stemt

Het Verdriet van Drenthe keer terug, net als de TaalTheaterNacht in Emmen

Ik zinspeelde erop met dit bericht, er komt een nieuw deel in de essayreeks ‘Het verdriet van Drenthe’. Journalist Marijke de Vries treedt in de voetsporen van onder anderen Willem van Toorn, H.H. ter Balkt, Frank Westerman, Marcel Möring, Mariët Meester en Tomas Ross.

De Vries, opgegroeid in Nieuw-Amsterdam, schreef bijna vier jaar geleden voor dagblad Trouw een essay getiteld: ‘Als jongere liever vandaag dan morgen weg uit je geboortedorp: inzichten van een uitvlieger’. Als de link werkt en DPG heeft er geen betaalmuur omheen gebouwd, is het stuk hier nog na te lezen. De reacties destijds staan hier

Aanleiding voor het schrijven van De Vries is de terugkeer van de TaalTheaterNacht op vrijdag 22 november in Emmen ter viering van het 35-jarig bestaan van Stichting Taalpodium Emmen (STEM). De stichting, tegenwoordig onder meer bekend van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap light verse-dichten, organiseerde in 1990 de eerste en in 2007 de laatste TaalTheaterNacht.

Citaten afkomstig uit een vorig week verstuurd persbericht:

“In nauwe samenwerking met Facet organiseert STEM nu de 19de editie van de TaalTheaternacht. Twee artiesten van deze eerste TaalTheaterNacht komen ook nu, 35 jaar later, naar Emmen om voordrachten te geven: de Drentse schrijver Jan Veenstra en Jean Pierre Rawie, dichter en columnist van het Dagblad van het Noorden.

Het volledige programma, met landelijke, noordelijke en lokale schrijvers, dichters, muziek, kleinkunst, jong talent en meer, wordt direct na de zomer bekend gemaakt. Ook voor jongeren is er een prominente plaats ingeruimd. Op maar liefst 8 podia wordt er een boeiend programma geboden tussen 19.30 en 01.00 uur.

De TaalTheaterNacht vindt plaats op vrijdag 22 november bij Facet, in het centrum van Emmen. Inmiddels is de ticketverkoop gestart via de webshop van Facet. Voor jongeren t/m 21 jaar is het gratis toegankelijk (een ticket is wel noodzakelijk), voor 22 jaar en ouder voor een feestprijsje van slechts € 10,00.’