Hoe Friezen en Nedersaksen voor hun taal strijden (en het daarbij tegen elkaar opnemen)
Leest ‘Mijn hospita’ van Gerrit Kleis

Het jaarlijkse overzicht met openluchtspelen in Drenthe en Groningen (+ appendix)

Kijken en spelen in de openlucht 2024
Ieder jaar probeer ik aan het begin van de zomer in mijn krant, Dagblad van het Noorden, een overzicht te publiceren met de openluchtspelen in Drenthe en Groningen. Dat doe ik in de veronderstelling lezers een plezier te doen. Kunnen ze goed voorbereid een plekje uitzoeken in de openluchttheaters van het Noorden.

Nu moet ik bekennen dat ik het begrip openluchttheater hier en daar wat oprek. Peergroup en Zummerbuhne staan er dit jaar tussen met respectievelijk Atropos en De grote vloed, hoewel zij niet in een bestaand theater spelen, maar op locatie in Koekangerveld en Oosterwijtwerd – net als de maken van De vlinderprinses dat in Zweeloo doen.

Toneelgroep Jan Vos haalde het overzicht niet, hoewel ze een flink aantal dagen in Onnen de voorstelling Wind spelen. In ben ervan uitgegaan dat het hier een reprise betreft waarbij het publiek overdekt zit, net als vorig jaar in Eelde. Het gaat dus om de open lucht en de kans een regen bui op de kop te kunnen krijgen.

Met name Drenthe telt een aardig aantal openluchtheaters, het zijn er meer dan de website van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters doet vermoeden. Die van Diever, waar het Shakespearetheater is gevestigd, is met afstand de bekendste en het grootste. Maar je hebt ze ook in Borger, Aalden, Havelte, Ruinen, Schoonlo, Roderwolde en Assen.

Laatstgenoemde plaats ontbreekt dit jaar in het overzicht van de papieren krant, simpelweg omdat ik te laat op de hoogte werd gesteld dat Theatergroep Maria in Campis deze zomer een voorstelling geeft. Wat ik niet weet, kan ik niet melden. Op de website is het gefixed. Bij wijze van appendix het volgende:

Warenhuis op stelten

Tekst: Elise van der Laan

Regie: Hilde Tuijt

Waar: Tivoli, Stadsbroek 11A Assen

Wanneer: 4/7 (try out), 5/7 (première), 6/7, 7/7, 12/7, 13/7 en 14/7

www.buitentheatertivoli.nl

Verhaal:

Warenhuis Van Der Turf wordt gerund door twee families, nadat hun gezamenlijke betovergrootmoeder het heeft nagelaten. De families kunnen echter niet door één deur. Te star om hun aandeel op te geven, proberen ze er het beste van te maken. Totdat er een verboden liefde ontstaat tussen de dochter van de ene familie en de zoon van de andere familie.