Denk ook eens aan kunst en erfgoed als je voor of tegen de uitholling van de Europese Unie stemt
6-6-24
Terwijl de Europese Verkiezingen dit jaar vooral over ‘de ruk naar rechts’ lijken te gaan en wat dat betekent voor het klimaat, immigratie, de oorlog in Oekraïne en hoe de economie in Europa zich verhoudt tot die van China en de Verenigde Staten, doet ‘Brussel’ ook aan cultuurbeleid.
De Europese Unie heeft het zogeheten Creatief Europa-programma opgesteld voor het ondersteunen van de culturele en creatieve sector van de lidstaten. Voor de jaren 2021 tot en met 2027 is een budget beschikbaar van 2,44 miljard euro. In de jaren daarvoor was dat 1,47 miljard. Dit jaar gaat het om zo'n 320 miljoen euro.
Creatief Europa heeft twee hoofddoelen: ‘het beschermen, ontwikkelen en bevorderen van de Europese verscheidenheid van cultuur en taal en van het culturele en taalkundige erfgoed van Europa’ en ‘het versterken van het concurrentievermogen en het economisch potentieel van de culturele en creatieve sectoren, met name de audiovisuele sector’.
Op deze website is na te lezen waar het programma op gericht is:
- Financiering: Creatief Europa biedt financiële steun aan culturele en creatieve projecten, zoals films, muziek, literatuur, kunst en erfgoed. Organisaties en professionals kunnen subsidies aanvragen om hun activiteiten te ontwikkelen.
- Samenwerking: Het programma stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen culturele instellingen, kunstenaars en professionals. Dit bevordert culturele diversiteit en uitwisseling van ideeën.
- Toegang tot markten: Creatief Europa helpt bij het vergroten van de zichtbaarheid en distributie van culturele werken. Het ondersteunt ook de internationale promotie van Europese kunst en cultuur.
- Talentontwikkeling: Het programma investeert in opleiding, netwerken en vaardigheden voor professionals in de culturele en creatieve sector.
- Cultureel erfgoed: Creatief Europa ondersteunt projecten die gericht zijn op het behoud en de toegankelijkheid van Europees cultureel erfgoed.
Nu hoor ik iemand roepen 'ja, dat is mooi en aardige propaganda, maar hoeveel van dat geld komt in Nederland terecht?'. Die opmerking kan ik niet een-twee-drie beantwoorden. Ik ken uit mijn hoofd maar een cultuurclub in Nederland die geld uit Brussel ontvangt: festival Eurosonic Noorderslag.
Volgens persbureau Knip & Plak ontvangt ESNS 2,1 miljoen euro subsidie voor het European Talent Exchange Program (ETEP), dat Europese bands en artiesten helpt aan optredens op zestig grote Europese festivals. Sinds 2003 zouden meer dan vierhonderd acts met behulp van dit programma op ruim 1100 festivals buiten hun eigen landsgrenzen hebben opgetreden.
Speciaal voor mensen die niet van kunst houden, maar wel van erfgoed is het wellicht aardig om te weten dat het Rijksmuseum in Amsterdam EU-financiering heeft gebruikt voor renovatie en modernisering, dat de Domtoren in Utrecht en St. Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch geld uit Brussel hebben ontvangen voor restauratie en behoud en dat Kasteel de Haar in Haarzuilens dankzij Brussel open kan blijven voor publiek.