De morgen na de finale van het Drèents Liedtiesfestival
5 uur. Het feest is geweest

Verduld Bartje! Kom er nog wat van?

Verduld Bartje
Sinds begin april brengen Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant de uit 1935 stammende roman Bartje van Anne de Vries als strip. Iedere dinsdag en donderdag een aflevering. Omdat het vorige week op donderdag Hemelvaart was en geen krant verscheen, is het schema nu reeds een beetje in war.

Bijgevoegd plaatje stond vorige week dinsdag in de krant. Een beetje lezer weet wat er morgen, een nieuwe dinsdag, gebeurt. Hieronder een citaat uit het oorspronkelijke boek vlak voor Het Moment:

‘Zul ie nou bidden’....

Er komt nog meer: een knetterende vloek. Bartje krimpt ineen. Hij wordt koud en stijf van binnen van eerbied. Maar Bartje is geen Bartje meer. Hij kijkt moeder aan, hij slikt, slikt.... en zegt: ‘Ik bid niet veur brune bonen.’

En dan gaat alles zo gauw. Vaders stoel vliegt tegen de muur, Bartje zwaait door de lucht, zijn voeten slaan een bord van de tafel. Riekie wordt onderstboven gelopen, allen jammeren. ‘Albert, neem je in acht, 't is een kiend!’ ‘Vader, o, o, vader!’ Maar vaders eeltige hand beukt op Bartjes broekje. En die slimme, kalme Bartje is veranderd in een kleine woesteling. Hij trapt, bijt, slaat om zich heen. Hij gilt: ‘Nooit, nooit, nooit!’....

Dan zet moeder de deur wagenwijd open en vader stoot hem naar buiten.’

De publicatie van de strip gebeurt op basis van een scenario van Ahmad Resh, de tekeningen zijn van Anco Dijkman. Bedoeling is dat de kranten honderd afleveringen brengen, waarna op 14 mei 2025 een compleet stripalbum zal verschijnen.