Into Nature kiest De Onlanden als decor vijfde editie internationale kunstmanifestatie
De morgen na de finale van het Drèents Liedtiesfestival

Eerst in Assen luisteren naar Valentijn de Heer, drie dagen daarna naar Murat Isik

Murat Isik (2024) Foto Mark UylReeds eerder aangekondigd, maar toen ging het 'door omstandigheden' niet door. Nu komt Valentijn de Heer op 11 mei naar boekhandel Van der Velde in Assen om aandacht te generen voor zijn debuutroman Beste mevrouw Eva. Aanvang 14.00 uur.

Voor de liefhebber nog maar eens de openingszinnen:

‘We woonden vlakbij de sociale werkplaats. Iedere ochtend om acht uur trok de stoet werknemers op hun fietsen door onze straat. Mongolen werden ze toen nog genoemd. Ze hadden brede gezichten en de meesten waren te dik. Ik zat in de erker en keek met een bak cornflakes op schoot toe hoe ze onder luid kabaal de grauwe huizenblokken aan het zicht onttrokken.’

In een moeite door: Murat Isik (foto) is dinsdag 14 mei te gast bij INKT, het boekenprogramma van cultuurhuis DNK en boekhandel Van der Velde in Assen. Isik zal in de Van Gorcumzaal vertellen over zijn laatstverschenen roman, In de mist van Golden Gate Park.

Volgens de achterflap van het boek gaat In de mist over 'het zoeken naar vrijheid, het vinden van een grote liefde en de onoverkomelijkheid van familiebanden’. De samenvatting van wat naar verluidt ‘het langverwachte vervolg’ is op het prijswinnende Wees onzichtbaar uit 2017 luidt aldus:

‘Zomer 2001. Metin Mutlu gaat studeren in San Francisco. Met het betreden van deze nieuwe, vrije wereld is hij vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. In plaats van de verlegen toehoorder die hij in Amsterdam was, wil hij in Amerika iemand anders worden: een zelfbewuste en daadkrachtige man.

Metin studeert rechten maar het idee dat hij zijn leven zal slijten als jurist benauwt hem. Op zoek naar een uitweg stort hij zich in San Francisco vol op het keuzevak Creative Writing. Tijdens die colleges ontmoet hij de mysterieuze Joan Springfield, voor wie hij als een blok valt.

Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan en langzaam ontluikt de schrijver in hem. Dan storten onvermoede gebeurtenissen hem echter in een overrompelend avontuur, terwijl ontwikkelingen in San Francisco en aan het thuisfront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Metin komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.’

Aanvang 20.00 uur, entree 8 euro. Kaarten via deze link.