5 uur. Het feest is geweest
Designers verbeelden de toekomst van het platteland in Echten

Librisprijswinnaar Rob van Essen naar Zomerzinnen in Frederiksoord, net als Frank Westerman

Libris Literatuurprijs 2024 - Bart Grietens
Nog geen week na de bekendmaking van de locatie en de eerste namen heeft programmeur Annette Timmer woensdag de komst van nog twee auteurs naar Zomerzinnen aangekondigd. Zowel Rob van Essen als Frank Westerman treedt 30 juni op bij De Proef, voorheen bekend als de oude tuinbouwschool in Frederiksoord.

Van Essen ontving maandag, zo weet ik dankzij voorkennis die leidde tot eigen waarneming op locatie, de Libris Literatuur Prijs 2024 voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Op bijgevoegde foto van Bart Grietens wordt de winnaar gefeliciteerd door zijn meelezer en vrouw Lize Spit.

Van Westerman verschijnt eind deze maand Zeven dieren bijten terug. Waar dat boek over gaat, vertel ik mogelijk in een later stadium, ik moet het nog lezen ter voorbereiding van een ontmoeting met de auteur komende vrijdag. Om die reden hou ik het kort en citeer ik hieronder uit een bericht dat ik vorige week maakte voor Dagblad van het Noorden:

‘Na drie jaar samenwerking met FestiValderAa strijkt Zomerzinnen dit jaar neer in Frederiksoord. Het literaire evenement wordt 30 juni gehouden in De Proef, de voormalige tuinbouwschool. Onder anderen Freek de Jonge, Tjibbe Veldkamp, Yolanda Entius, Romke van de Kaa, fotograaf Karin Broekhuijsen, Duo Dorable en Marit Nygård en De Medemensen treden op.

Het optreden van De Jonge valt samen met de publicatie van het derde deel van diens memoires, dit keer over de periode rond het ontstaan van cabaretgroep Neerlands Hoop in Bange Dagen. Veldkamp ontving vorige maand de Woutertje Pieterseprijs voor De jongen die van de wereld hield, het jeugdboek dat hij maakte met illustrator Mark Jansen.

Het besluit om Frederiksoord als locatie te verkiezen boven Schipborg is volgens Annette Timmer van Zomerzinnen in goed overleg genomen met de organisatie van FestiValderAa. ,,De samenwerking heeft niet de meerwaarde opgeleverd waar we vooraf op hadden gehoopt. Onze doelgroepen lijken te veel uit elkaar te liggen”, zegt ze.

Zomerzinnen ging in 2020 in zee met FestiValderAa om de logistieke druk te verminderen en een nieuw publiek aan te trekken. ,,Dat is onvoldoende uit de verf gekomen, onder meer door corona. Ook waren onze locaties niet altijd even goed vindbaar”, aldus Timmer die laat weten dat het streven dit jaar is gericht op een compact evenement met driehonderd bezoekers verspreid over verschillende locaties.’

Voor meer over het programma en de verkoop van kaarten zie deze link.