Een praatje met de mensen van muziekvereniging Laus Deo. Denkend aan het Hello Festival
Waterige gedichten, natte plaatjes

NEXT van Poplab Drenthe belooft een aardig avondje in Loods13 in het Rensenpark in Emmen

NEXT Loods13Ik mag hier regelmatig klagen dat het niet opschiet met de beloofde plannen om van het Rensenpark in Emmen een plek te maken voor kunst, cultuur en innovatie. Daar is na tien jaar alle reden toe.

Het neemt niet weg dat er goed bedoelde pogingen worden ondernomen. Zoals de bouw van een nieuw Centrum voor Beeldende Kunst, waarvan de opening is uitgesteld, het zal eens niet, en dat naar verluidt de naam ‘Diep’ of ‘Het bassin’ dreigt te krijgen.

Veelbelovend is ook een bericht dat werd gestuurd door culturele dienstverlener K&C uit Assen over een avondvullend programma op 3 mei in Loods13, het theater in het Rensenpark. Het programma heet NEXT en omvat, als ik het goed lees, drie voorstellingen en wandeling met spoken word. Ik citeer:

‘Van een theatervoorstelling over de anti-masturbatiecampagnes van de Amerikaanse ontbijtgranenfabrikant Kellogg’s, via Niemansland naar een film over de Melkman geïnspireerd op het werk van illustrator Typex. Met NEXT geeft Stichting Kunst & Cultuur een nieuwe generatie theatermakers een podium.

Niemandsland van theatermaker Hans van der Werf (Borger) is een meeslepende mix van theater en dans. Geïnspireerd door het mysterie Wonderland, een gebied tussen Coevorden en Duitsland, onderzoekt Hans thema’s als kapitalisme, anarchisme en liefde voor je eigen land.

In Cornflakes, No Porn Flakes zien we theatermakers Isa Zwart en Clé Delphi (Emmen). Zij laten zien hoe het iconische merk Kellogg’s cornflakes zich halverwege de 19de eeuw door middel van anti-masturbatiecampagnes bemoeide met het moraal van de maatschappij. En geven daar een reactie op.

Melkman is een film van Okki Poortvliet (Odoorn), stripkenner Tijn van der Kooi (Emmen) en theatermaker Sem Donkers (Coevorden). Een film geïnspireerd op de antihelden van onze tijd, zoals verbeeld door striptekenaar Typex. Een absurd maar toch menselijk verhaal, dat een kruising is tussen een Amerikaanse krantenstrip en een prentenboek voor volwassenen.

Tijdens de pauze worden bezoekers meegenomen op een wandeling door het Rensenpark. Onderweg worden ze verrast door spoken word artiesten en horen hun visie op de wereld.”

NEXT wordt gepresenteerd als het hoogtepunt van het jaar voor Poplab Drenthe, waar talentvolle makers worden aangemoedigd en ondersteund bij het realiseren van innovatieve en interdisciplinaire producties. “Met NEXT willen we niet alleen nieuwe producties presenteren. We willen jonge makers ook helpen bekendheid te genereren met hun werk,” aldus Erik de Vries, projectleider van Poplab Drenthe.

Kaartverkoop verloopt via deze link.