In de letteren gaat de oorlog nooit voorbij. Aandacht voor Lucas Bols en Jan Naarding in De Literaire Hemel
NEXT van Poplab Drenthe belooft een aardig avondje in Loods13 in het Rensenpark in Emmen

Een praatje met de mensen van muziekvereniging Laus Deo. Denkend aan het Hello Festival

Laus Deo Derksstraat Emmen
Tijdens de avondwaggel stuitte ik in de Derksstraat te Emmen, niet ver verwijderd van galerie Ingo Leth en coffeeshop Cheers, op een groepje geüniformeerde mannen. Ik herkende ze door de dikke trom als leden van Laus Deo, de plaatselijke muziekvereniging.

Eerder op de dag had de marching showband bij het Pools monument in Noordbarge gespeeld ter herdenking van de bevrijding van Emmen op 10 april 1945 door een Poolse legereenheid.

“Zijn jullie aan het oefenen voor Koningsdag”, vroeg ik een van de mannen, in de wetenschap dat koning Willem-Alexander en zijn gevolg op 27 april vanaf het nabijgelegen Noorderplein door het centrum van Emmen worden geleid.

“Nee”, sprak de man sipjes. “We zijn niet uitgenodigd. En dat terwijl we eind vorig jaar vanwege ons 100-jarig bestaan zijn geëerd met een koninklijke erepenning.”

Welk korps begeleidt de koning dan, wilde ik weten. “Er moet toch een fanfarekorps voorop door de straten trekken.” Terwijl ik dat zei, realiseerde ik me dat niet iedereen de koning voor de voeten kan lopen.

De man van Laus Deo zweeg.

Als jullie niet oefenen, wat doen jullie hier dan, vervolgde ik. “We gaan straks een stukje spelen voor het Hello Festival, omdat ze zijn uitverkocht”, luidde het antwoord.

Van die laatste mededeling keek ik van op. Vorig week vrijdag had ik bericht ontvangen dat het festival nog vijfhonderd kaarten had liggen. Aan de andere kant: ook in Emmen gaan de culturele ontwikkelingen razendsnel.

Daarna vervolgde ik de waggel. Om eenmaal weer thuis op de website van Hello te kijken of Laus Deo was toegevoegd aan het festivalprogramma op 8 juni aan de Grote Rietplas. Ik ging line-up na:

Tony Hadley, Sananda Maitreya, Acda en de Munnik, DI-RECT, Froukje, Bankzitters, Helmut Lotti Goes Metal, Donnie, Daredevils, Extince, Mojo Fyre, Joël Borelli, Roberto Jacketti & the Scooters, Buurman en Buurman Show, Joep Verhaar, Easterfield, Nederpop Allstars met Henk Westbroek, Alides Hidding, Erik Mesie en Hans de Booij.

Ik werd er droevig van. De naam Laus Deo stond er niet tussen. En dat terwijl ze een uitstekende versie van The Final Countdown op het repertoire hebben.

Wellicht dat de mensen van het Hello Festival na zondag op andere ideeën komen. Dan geeft de vereniging bij de Schepershof aan het Waal in Emmen een voorjaarsconcert. Aanvang 14.30 uur.