Een film maken, zoals 'Fluisteraars' van Saskia Jeulink, of toch maar het leger in
Leest ‘Elke provincie een eigen Gouden Eeuw’ van Louis Sicking

RTW Drenthe vanaf maandag wekelijks een dag op zwart

Logo RTW Drenthe
Radio, Televisie & Website Drenthe gaat met ingang van komende maandag een dag per week op zwart. De regionale omroep wil daarmee naar eigen zeggen tegemoetkomen aan een behoefte van de doelgroep.

Het besluit tot een omroeploze dag is genomen na een uitvoerige analyse van luister-, kijk- en leescijfers. Daaruit zou blijken dat het publiek in Drenthe het beu is iedere dag opgejaagd te worden door nieuws en achtergronden bij datzelfde nieuws. “Mensen worden er zenuwachtig van dat we altijd maar bij hen in de buurt proberen te zijn. Er is een groeiende behoefte aan rust en afstand, zelfs in deze provincie”, aldus de leiding van de omroep in een persbericht.

Het idee voor een dagje minder gesubsidieerde regionale media is afkomstig van programmamaker Goliath van der Sloep, uitgesproken liefhebber van trage televisie en samen met Slobbert Oosting initiatiefnemer van het onlangs aangekondigde televisiekanaal Taaie Kost. Dat kanaal is gespecialiseerd in stilstaande beelden van hangende darmen met fijngemalen varkens die in kelders van het omroepgebouw aan de Beilerstraat in Assen met vuistslagen zijn omgebracht.

“We zaten hier op kantoor na afloop onze tanden te flossen en ik had het over mijn favoriete bezigheid, niksen, toen Goliath voorstelde daar iets mee te doen”, aldus Oosting die zich het liefst met bluesbands in oefenruimtes ophoudt. Bij de omroep maakte hij naam door voor de camera naar  grijze luchten te kijken en daarna met wapperende manen en net iets te grote passen uit beeld te kuieren. “Ik stopte meteen met duimendraaien en riep 'tot andermaol'.”

Programmamaker Van der Sloep deed daarop een serieuze poging het ingewikkelde deel van zijn werk, radiopresentatie zonder plopkap, neer te leggen. Hij zag daar vanaf toen hij zich realiseerde dat de omroep alleen op maandagen op zwart gaat, zijn enige werkdag. “Om mij voor te bereiden, leek het mij verstandig om rustig af te bouwen. Sindsdien ben ik druk met zwijgen. Dat is nog best vermoeiend.”

Ook de als weinig opvliegend bekendstaande eindredacteur Mattie van de Feen is achter de schermen groot voorstander van het besluit. “De publieke omroep moet op de schop, dat weet iedereen. De laatste tijd lees je steeds vaker verontrustende berichten over omroepmedewerkers elders in het land die elkaar schreeuwend naar de keel vliegen en bepotelen. Zover moeten we het hier niet laten komen. Een dag rust in de week zal iedereen goed doen.” 

Volgens Van de Feen sluit de maatregel aan op het beleidsplan voor 2023 waar hij sinds 2015 aan schrijft en dat hij in 2025 hoopt te kunnen afronden. “Daarin zal onder meer staan dat RTW Drenthe het publiek ondanks de mediawet zo nu en dan moet geven wat het echt wil”, belooft hij. “Bedoeling is dat we in 2026 een werkgroep vormen met mensen die nadenken over een onafhankelijke commissie met als opdracht een extern bureau in te huren voor onderzoek hoe daar na 2027 door freelancers invulling aan kan worden gegeven.”

Gevraagd naar hoe de regionale omroep denkt op de stille dagen de wettelijke taak te vervullen als officiële rampenzender, wijst Van de Feen op het bestaan van andere media. “We laten het om te beginnen op maandagen aan de commerciëlen over. De markt regelt het wel. Als zich werkelijk in Drenthe een catastrofe voordoet, zoals een werkbezoek door het Commissariaat voor de Media, dan lezen mensen dat het liefst de volgende dag op pagina 26 van Dagblad van het Noorden, als tweekolommer net onder de rubriek Miniman.”