Tijdens de Kinderbiënnale is kunst geen kwestie van denken maar van doen
Plafondschildering Museum Jan van Loon in Assen is voltooid

Oud-voorzitter Huus van de Taol Anne Doornbos was jarenlang illegale plak-activist

Drents op stee
Anne Doornbos, schrijver en voormalig voorzitter van streektaalorganisatie Huus van de taol in Beilen, heeft zich jarenlang met medeweten van RTV Drenthe beziggehouden met het in het duister van de nacht beplakken van plaatsnaamborden in Drenthe.

Dat meldt datzelfde RTV Drenthe middels een onthulling die ik in een oplettende bui daags na publicatie op de website van de regionale omroep zelf heb gelezen. In het bericht maakt Doornbos bekend deel uit te hebben gemaakt van een geheim genootschap, Drents op Stee.

Op bewegende beelden die bij het bericht zijn verspreid is te zien dat Doornbos een groene bivakmuts van het hoofd trekt. Of de muts door hemzelf is gebreid is onbekend.

Het genootschap vertaalde gedurende tien jaar Nederlandstalige plaatsnamen naar het Drents. Daar is niets op tegen, maar het vervolgens beplakken van plaatsnaamborden is in beginsel strijdig met de wet. Doornbos wilde met zijn acties naar eigen zeggen laten zien dat ‘het Drents de moeite waard is om op zo'n bord te zetten’.

Door toedoen van Drents op Stee veranderde Sleen in Slien, Grolloo in Grol, Dwingeloo in Dwingel, Hijken in Hieken, Eelde-Paterswolde in Eel-Potterwol, Ekehaar in Ieghaor, Zuudlaren in Zuudlaoren enzovoorts, enzoverder, wieder vort, gao zo deur, et cetera.

Doornbos, ooit gemeentesecretaris, opereerde niet alleen, meldt RTV Drenthe. Ook Janny Roggen en Klaas Koops maakten deel uit van Drents op Stee. Roggen is statenlid voor de PvdA, Koops werkte lang als bestuurder in het onderwijs en is tegenwoordig kunstschilder en schrijver.

De onthulling komt op een moment dat steeds meer gemeenten in Drenthe overwegen officieel Drentse plaatsnamen in te voeren, naast de Nederlandstalige. Volgens Koops laat dat zien dat ‘de beweging in gang is gezet en Drents op Stee niet meer nodig is’, aldus RTV Drenthe.

Of Doornbos, die gereformeerd is opgevoed en predikant wilde worden, zich schuldig voelt aan illegale praktijken, hoe hij dat kon rijmen met zijn werk- en burgerzin en vooral of hij bereid is met terugwerkende kracht de eventuele schade te vergoeden die in de loop der jaren is ontstaan en door de gemeenschap is betaald, net zoals het Huus van de Taol nog altijd door de gemeenschap wordt betaald, kan hem komende zondag 25 maart worden gevraagd.

Dan treedt hij als schrijver op bij Facet in Emmen, voorheen bekend als de bibliotheek aan het Noorderplein. Hieronder een aankondigende tekst bij dat optreden, met dank aan persbureau Knip & Plak:

‘Anne Doornbos, de succesvolle auteur van de Freek Rossing-thrillers, neemt ons mee in de wereld van het Nedersaksisch. Een boeiende presentatie vol woord en beeld, waarbij de zaal ook de kans krijgt om mee te praten. Doornbos belicht niet alleen zijn eigen werk, waaronder columns, gedichten en verhalen, maar vertelt ook waarom hij schrijft en waarom juist datgene. Met een vleugje humor, want zoals Doornbos zegt: "Er valt veel te lachen in het Drèènts." Kortom, een middag vol verrassingen en plezier!’

Aanvang 13.30 uur.