Tekst en uitleg
Op komst: Frank Nellen, Kester Freriks en Mary Kemperink in De Literaire Hemel

Is de verkoop van het cultuurfonds van Koninklijke Van Gorcum een felicitatie waard?

Koninklijke Van Gorcum Assen
Met enige verbazing kijk ik naar wat gaande is bij Koninklijke Van Gorcum in Assen. De verbazing treft niet zozeer het besluit van directeur Kor IJszenga om de boel te verkopen, maar de reacties op dat besluit.

Vorige week donderdag bracht IJszenga via een persbericht naar buiten dat een deel van het bedrijf is verkocht aan het zittende management. “Per 1 april 2024 nemen Gerwin Klingenberg, Marco de Vries en Richard Verschuur de belangrijkste activiteit over: het fonds Educatief-Professioneel met boeken en tijdschriften voor hbo-studenten en professionals.”

Het leidde tot een indrukwekkende reeks felicitaties op Facebook, ook van mensen uit de culturele sector. Leuk voor Kor.

In hetzelfde persbericht staat dat twee andere delen van uitgeefbedrijf eveneens worden verkocht: het boekenfonds ‘Cultuur & Historie’ en ‘Digitale producten voor het Primair Onderwijs’.  Aldus meldt het persbericht: “Daarover zullen we op een later moment communiceren.”

Wie sceptisch van aard is – ondergetekende – en weet hoe ingewikkeld het is om boeken over cultuur en historie te verkopen  – de uitgeefwereld – ziet dan een bui hangen. Een die ongetwijfeld voorbij gaat. Waarna een fonds met boeken over zaken die in en voor Drenthe van belang zijn, is verdwenen.

Dat vooruitzicht lijkt mij niet iets om nu al voor te applaudisseren.

Zolang de verkoop nog niet is beklonken, is er de herinnering aan het verleden. Hier past een citaat van Jan Naarding: 'De blui van 't leeven is maor zo kört van tied'. Vooralsnog meldt de Van Gorcum-website nog steeds dit:

‘Geworteld in Drenthe, gevestigd in Assen

Onze historie gaat terug tot 1800. Claas van Gorcum begon toen in Sneek als drukker en boekverkoper. In 1816 vertrok hij naar Assen om daar op verzoek van Gouverneur Hofstede provinciaal drukker te worden. Hij behield het recht van eigen producties en uitgaven. Ruim 200 jaar later is Assen nog steeds onze thuisbasis en zijn we diep geworteld in Drenthe.’