Op komst: Frank Nellen, Kester Freriks en Mary Kemperink in De Literaire Hemel
Op komst: Boekenfest 2024 in DNK Assen

Internationale buitententoonstelling Into Nature in het vervolg om de drie jaar in Drenthe

Jurjen Galema Alex Murphy Marina Sulima op de VAM-berg
De mensen van Into Nature stuurden een persbericht om aandacht te vragen voor twee activiteiten die dit jaar plaatsgrijpen: iets op de VAM-berg bij Wijster met Marina Sulima, Jurjen Galema en Alex Murphy (foto) en iets in De Onlanden bij Peize met Edward Clydesdale Thomson, Priscila Fernandes, Bouke Groen, Peter Veen en Cora Jongsma.

Mijn oog bleef haken bij iets anders. Ik las dat de eerstvolgende editie van wat de 'internationale buitentoonstelling' heet voor 2026 staat gepland.

Into Nature is toch bedoeld als biënnale, dacht ik. Volgens mij betekent dat ‘tweejaarlijks’. Als de laatste editie in 2023 heeft plaatsgevonden, moet dan de volgende in 2025 worden gehouden.

Woordvoerder Marinus Pranger gaf desgevraagd het volgende antwoord:

“De afgelopen jaren zijn we van een projectorganisatie gericht op het organiseren van de grote internationaal georiënteerde tweejaarlijkse buitententoonstelling, uitgegroeid naar een landelijk erkend kunstpodium met doorgaande programmering.

Binnen dit programma worden kansen geboden aan talentvolle makers uit Noord-Nederland. De plannen om onze functie als landelijk kunstpodium met doorgaande programmering in de periode 2025-2028 nog meer substantie te kunnen geven liggen inmiddels klaar ter beoordeling door het Mondriaan Fonds.

De structuur die het beste past bij deze ambities is er een waarbij we eens in de drie jaar de buitententoonstelling organiseren en daarnaast ook een doorgaand programma. Dit zal deels in dienst staan van de voorbereidingen op de grote buitententoonstelling.

Omdat we als organisatie nomadisch blijven werken en aansturen op meer wederkerigheid met de mensen en organisaties die de landschappen waarin wij werkzaam zijn bevolken, weten we inmiddels dat tijd en zorgvuldigheid essentiële factoren zijn. In de programma-opzet die wij voor 2025-2028 voor ogen hebben is dit precies in balans.”

Zo dus.

Het zoeken naar een gebied voor 2026 is wel al begonnen. In de loop van 2024 wordt de definitieve locatie bekend gemaakt en komen de eerste kunstenaars om locaties te bekijken.