Dirkjan en Bert kijken uit naar een dagje in Coevo(o)rden
RTW Drenthe vanaf maandag wekelijks een dag op zwart

Een film maken, zoals 'Fluisteraars' van Saskia Jeulink, of toch maar het leger in

Filmopname Helden in de stad Romy
Terwijl ik mij aan het toetsenbord klaarzette om iets te schrijven over een film waarin drie kunstenaars zich afvragen wat te doen met hun nalatenschap, zie voor het resultaat Dagblad van het Noorden, gingen de gedachten terug naar het Internationaal Filmfestival Assen, waar ik deze film, Fluisteraars van Saskia Jeulink, voor het eerst zag – ja, dit is een te lange zin geworden.

Het was 10 maart en ik zou eerst een andere film bekijken, Helden in de stad: Romy, onder leiding van Reinout Hellenthal gemaakt door en met Assense jongeren. Alleen al dat gegeven had tot een volle zaal in de bioscoop van DNK geleid, met veelal scholieren die waren afgekomen op een verhaal over een meisje dat zich verveelt en op straat een mobiele telefoon vindt.

Het thema van verveling en de notie dat in Assen voor jongeren niet veel te doen is, werd vooraf door drie promo’s in een scherp licht gezet.

Een van de promo’s riep het bioscoopvolkje op zich aan te sluiten bij Kunstbende. De tweede riep hen op niet te gaan roken, omdat zoiets slecht is voor de gezondheid – actrice Olivia Lonsdale figureert erin, zij is bekend van de subversieve hit Drank & drugs. In het derfde filmpje werden de Assense jongeren aangesproken als Generatie D, waarna een flitsende verleidingspoging op gang kwam met als uiteindelijk doel aanmelding bij defensie.

Kort daarna schoof ik in een ander zaaltje aan voor Fluisteraars. Ook hier was veel volk op afgekomen. De gemiddelde leeftijd lag nu ver boven de vijftig. Alvorens de hoofdfilm startte, werd ook nu een promo vertoond: een flitsend gemonteerde uitnodiging om het Internationaal Filmfestival Assen te bezoeken. Bij die ene promo bleef het, het kwam mij oneerlijk voor.

Aansluitend werd in het ontroerende Fluisteraars verteld hoe Loes Heebink (1955), Henk Kraayenzank (1947) en Gjalt Blaauw (1945) zich na een lang leven als kunstenaar met een eigen atelier voorbereiden op de dood en onder meer nadenken over wat er dan, na het overlijden, met hun werk moet gebeuren. Gaat dat vooral zien. Zondag 31 maart bij RTV Noord, 11 april bij RTV Drenthe.

De uitdaging is niet te denken aan jongeren die in deze tijden van oorlog de uitnodiging van Kunstbende aan zich voorbij hebben laten gaan, maar zich in plaats daarvan hebben gemeld bij het leger. Toen ik jong was, vroeger, kon je daar heel goedkoop sigaretten krijgen.