Art Zuid Amsterdam: Best of buitenkunst, samengesteld door Jasper Krabbé
Het voetbalstadion als de nieuwe fuik van Emmen. De grootste vis zwemt al

Witte Olifanten IX met Marijke Klamer en Merel Wendt achter het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal

Marijke Klamer en Merel Wendt stelden in Stadskanaal de tentoonstelling Tijdcollages samen
Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal vertelt hoe het kanaal werd gegraven en de regio zich daarna ontwikkelde. Marijke Klamer en Merel Wendt lieten zich inspireren door de collectie.

Wie Stadskanaal bezoekt doet er goed aan een kijkje te nemen in het Streekhistorisch Centrum. Reden 1: Stadskanaal biedt weinig ander vertier. Reden 2: het centrum is gevestigd in een bijzonder pand, Huize ter Marse uit 1884. Reden 3: het centrum vertelt alles wat je moet weten om de Veenkoloniën op waarde te kunnen schatten. Reden 4: een huisje achter het centrum is het domein van witte olifanten.

In het Verre Oosten heten witte olifanten te kostbaar om te houden, maar te bijzonder om weg te doen. In Oost-Groningen is het de titel van een serie tentoonstellingen met hedendaagse keramische kunst – een heuse niche. Kunstenaar Mirjam Veldhuis nam in 2013 de eerste voor haar rekening. Sindsdien nodigt ze collega’s uit om de grenzen van de keramiekkunst te verleggen.

Merel Wendt en Marijke Klamer zijn gevraagd met keramiek te reageren op de collectie van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal.
Voor Witte Olifanten IX vroeg Veldhuis twee jonge kunstenaars uit Groningen, Marijke Klamer en Merel Wendt, op basis van een museumbezoek nieuw keramisch werk te maken. Het heeft in de voormalige dienstwoning achter Huize ter Marse de speelse en kleurrijke tentoonstelling Tijdcollages opgeleverd, waarin het alledaagse wordt gecombineerd met het verleden.

Wendt (1999) is van het alledaagse. Een jaar geleden trok ze met een expositie in de stad Groningen aandacht met haar flessenkunst. In Stadskanaal roept ze met nieuwe flessen nostalgie op. Wat niet vreemd is, want in het centrum is veel aandacht voor de geschiedenis van het huishouden en de plaatselijke middenstand. Opvallend is ook een serie affiches van keramiek met zeefdrukken van etiketten uit de vorige eeuw.

Klamer (1997) gaat verder terug in de tijd. Ze laat een aantal ‘landschappen’ zien. Uit haar ogenschijnlijk naïeve keramische verbeeldingen van haardkuilen, petgaten, een stukje oerpad en de kanalisering van Mussel spreekt grote fascinatie voor hoe het Boertangermoeras in de loop der eeuwen is gebruikt en bewerkt. Ze heeft zelfs een graf met een veenlijk gebakken, heel klein, bijna aandoenlijk.

Na de ontdekking van een speculaasmachine in het centrum produceerden de twee kunstenaars gezamenlijk een serie kleurrijke koekjes van keramiek voor aan de wand en op de vloer. Smakelijke kunst die vertrouwd huiselijk oogt, maar het niet is. Want exposities met hedendaagse keramiek zijn en blijven uitzonderlijk. Behalve dan in Stadskanaal.

Witte olifanten IX: Tijdcollages met werk van Marijke Klamer en Merel Wendt is tot en met 29 september te zien bij het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Zie ook: www.witteolifantenstadskanaal.nl.