‘Cultuur en natuur hoeven in Drenthe niet ten koste te gaan van elkaar’*
Opinie: hoe Tzum een podium voor knieperige poëziefestivalgangers met reisangst werd

Iduna Paalman en Yentl van Stokkum bij Klaas en Gre op Zomerzinnen

Iduna Paalman Yentl van Stokkum Annette Timmer Zomerzinnen 2023
In de schaduw van FestivalderAa vond afgelopen weekend in Schipborg en omgeving nog een tweede festival plaats, als een soort satelliet: Zomerzinnen. Met onder meer in de huiskamer van Klaas en Gre (Koops) een optreden van Iduna Paalman en Yentl van Stokkum met een interview door Annette Timmer.

Paalman ontving eerder dit jaar de J.C. Bloem Poëzieprijs voor Bewijs van bewaring, een bundel waarin vergeten vrouwen alsnog aandacht krijgen. Van Stokkum stelde recent, samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks van het Instagramaccount Poëzie is een daad, de bloemlezing Voor alle dagen samen. Dit in een poging 'meer poëzie te brengen in ieders leven'.

Timmer legde aan Paalman – om te beginnen – onder meer een citaat uit het Nederlands Dagblad voor: ‘Ze is geen dichter die zich al observerend en reflecterend zoveel mogelijk terugtrekt uit het maatschappelijk gevoel om dat in een uitgebeende taal van een afstandelijk commentaar te voorzien. Ze toont zich betrokken’. En koppelde daaraan de vraag hoe activistisch ze is.

Paalman bleek het spannend te vinden 'om de vuist in de lucht te steken'. “Omdat ik heel erg fan ben van nuance en luisteren. Ik heb wel gemerkt dat poëzie bij uitstek de vorm is om een daad te zijn. Veel dichters zeggen dat je met poëzie de wereld niet gaat redden. Maar: ook weer wel. Mijn laatste bundel heeft veel feministische ingangen en gaat erover hoe we met elkaar geschiedenis schrijven en de verhalen die we kiezen te onthouden. Vaak zijn dat niet de verhalen van minderheden en onderdrukten. Ik vind poëzie een uitstekend middel om die verhalen op het podium te trekken.”

Een interessant uur volgde. Vanwege stikstofbeperkingen in klein gezelschap: vijftien mensen. Het is nice om in een niche geïnteresseerd te zijn.