Ensemble Insolitum op tournee langs muziekkoepels in Noord Nederland
Op komst: Het Pauperparadijs

Wat doet De Oude Meerdijk nog in de Rabobank-campagne van Greenpeace?

Greenpeace versus Rabobank
Greenpeace is een felle campagne begonnen om Rabobank zover te krijgen het sponsorbeleid aan te passen. Het streven is de bank niet langer zowel het goede als het slechte te laten steunen, maar alleen het goede.

Darmee wordt natuur, cultuur en sport bedoeld. Het slechte zit er volgens Greenpeace in dat Rabobank ‘al tientallen jaren bakken met geld verdient door te investeren in natuurverwoesting, dierenleed en veel te veel stikstof.’

Citaat uit de campagne:

“De bank loopt lachend weg met de winst, en wie draait hiervoor op? De boer, het klimaat en… jij als belastingbetaler! Tijd om de bank te ontmaskeren als sponsor en te eisen dat Rabobank gaat lappen voor de schade die zij veroorzaakt.”

In het spotje dat voor dit doel is vervaardigd, figureert De Oude Meerdijk, het voetbalstadion van FC Emmen. Met dat stadion is op zich niets mis, al willen ze bij Emmen wel een beter en groter stadion. Wat volgens Greenpeace niet deugt, is dat de Rabobank met steun aan onder meer het stadion haar verderfelijke kant probeert te maskeren.

Door een samenloop van omstandigheden wordt Greenpeace op het wenken bediend. Vorige maand werd bekend dat het sponsorcontract voor De Oude Meerdijk afloopt. De bank wordt opgevolgd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij, in Groningen vooral bekend als de NAM. De NAM is al veel langer sponsor van FC Emmen. Daar hoorde je nooit iemand over.

Het is niet goed, of het deugt weer eens niet.