Wat te doen met Sint Willehadus
Kijken en spelen in de open lucht 2023

De Hunebed Highway brengt je verder van het padje

Hunebed Highway
Mooi voor de zomervakantie aan zijn de wegbewijzeringsborden langs de N34 voorzien van Hunebed Highway-logo’s. Dit om diefstal te voorkomen van de naar Amerikaans voorbeeld vormgegeven blauwrode borden die sinds 2018 blijkbaar voor de grijp in de berm langs de weg tussen Coevorden en Groningen hebben gestaan.

Mag dat zomaar in Nederland, standaard wegbewijzeringsborden voorzien van een reclame-uiting? Het gevaar van precedenten en een wirwar ligt op de loer. Van de provincie Drenthe, beheerder van de N34, mag het in ieder geval wel. Andere vraag: hoeveel zal deze preventieve maatregel gekost hebben?

Dagblad van het Noorden bracht in maart een bericht met de mededeling dat sinds de onthulling van het eerste bord door toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van Verkeer en Waterstaat 125 Hunebed Highway-borden zijn gestolen. (Zelf zag ik er ooit een hangen in een garage in de verloederde binnenstad van Coevorden.) Al met al een schadepost van zo’n 87.500 euro.

Het bericht in de krant ging vergezeld van een artikel waarin Hein Klompmaker en Henk Klaver de lof mochten zingen over hun bedenksel. Ze waren niet ontevreden, en het kon nog beter. Waarmee? Met het het verder benutten van toeristisch recreatief potentieel van ‘een prachtig achterland’.

In het artikel slaagden Klompmaker en Klaver, twee mannen die al veel voor zichzelf, hun omgeving en Drenthe hebben betekend, er bijna in duidelijk te maken wat de Hunebed Highway de afgelopen jaren concreet heeft opgeleverd. Vooral media-aandacht, inderdaad. Cijfers over de groei van de toeristische branche ontbraken wegens het vergeten van een 0-meting.

Navorsing op internet leert dat er een website is waarop de Hunebed Highway wordt verkocht als een bestemming ‘waar u volop kunt genieten van natuur, cultuur, attractieparken, musea en nog zoveel meer’ en ‘waar u actief kunt zijn op de fiets of te voet, waar u kunt chillen en tot rust kunt komen in stilte’.

En natuurlijk is er een app met aantrekkelijke kortingen, gemakkelijk navigeren, fiets- en wandelroutes, de mogelijkheid om te filteren op categorieën, een omslachtige manier om tickets te kopen en, jawel, een Hunebed Highway Pas.

De Hunebed Highway brengt je verder van het padje. Geopark De Hondsrug had het kunnen verzinnen. Of anders Marketing Drenthe.