Margaretha Kleine terug met vrouwenband, nieuw Drentstalig werk en een steviger geluid
Dankzij het lichaam van Christus

Over doom metal, death metal en black metal en de culturele ambities van Hoogeveen

Ronny Fidom AbsorbedIk interviewde voor Dagblad van het Noorden Ronny Fidom, organisator van festival Graveland, over zijn voorliefde voor doom metal, death metal en black metal in Noord-Nederland. Het gesprek ging over zijn blauwe maandag als zanger van  Absorbed, zijn inspanningen om metalbands een podium te bieden en ook over het cultuurbeleid in Hoogeveen.

Citaat uit een artikel dat, deo volente, komende zaterdag een plek in de krant krijgt:

“In Nederland wordt metal te weinig serieus genomen, ervaart Fidom. Ter illustratie begint hij over het zwabberende cultuurbeleid in zijn gemeente. Begin jaren 90 had Hoogeveen een metalscene met de potentie om een bovenregionale rol van betekenis te spelen. ,,Het donderde niet welke band in Het Podium kwam optreden; er was publiek. Kwam er een grote metalband, dan kwam het publiek overal vandaan. En toen moest de programmering ineens breder. Dát heeft de boel kapotgetrokken.”

Een paar jaar lang had Hoogeveen grote culturele ambities, tot het weer anders moest, minder vooral. ,,Een tijdje moest alles kunnen, ook als er geen publiek voor was. Maar je moet een basis hebben. Die moet je niet verwaarlozen, maar zien te houden. Kijk naar Iduna in Drachten, Het Bolwerk in Sneek, Neushoorn in Leeuwarden, Vera en Simplon in Groningen. Daar zal ook wel eens wat misgaan, maar er bestaat een circuit. En wat heeft Drenthe?”

Graveland wordt 26 en 27 mei gehouden in Hollandscheveld. Zie ook hier. Bijgaande foto is van Marleen Anema.