Volgens de BoerBurgerBeweging in Drenthe horen kunst en cultuur ‘er gewoon bij’
21-4-23
Ik woonde in Borger de uitreiking van de Drentse Talentprijs Cultuur bij en was aanvankelijk niet van plan daar op deze plek iets over te schrijven. Wie het ‘nieuws’ van de winnaar wil vernemen, kan dat doen via de websites van Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe en via ‘de socials’.
Dat ik er alsnog over begin, houdt verband met een onderdeel van het voorprogramma. De bijdrage waarin kersvers statenlid Agnes Jongman van de BoerBurgerBeweging iets vertelde over het cultuurstandpunt van haar partij laat mij niet los. Waarom eigenlijk? Was er iets zorgwekkends gebeurd? Of heb ik de zeurzak?
Jongman bleek melkveehouder te Nieuw-Balinge. Op de vraag wat ze heeft met kunst en cultuur vertelde ze aan presentator Loes van der Laan als ‘echt stadsmeisje’ opgegroeid te zijn in Assen. “Natuurlijk moesten wij naar het Drents Museum. Dat vonden wij niet zo leuk. Maar ja, je ging gewoon. Zoals ook naar een optreden van de Johan Willem Friso-kapel en theater De Kolk. Als ik er nu op terugkijk, denk ik: ‘Dat hoort er gewoon bij.’”
In Nieuw-Balinge is ‘niet zo heel veel aan kunst en cultuur’, vervolgde Jongman. (Het riep de vraag op welke boeken het statenlid in huis zou hebben, of ze wel eens een speelfilm kijkt op de televisie, naar muziek luistert op de tractor, of de spulletjes in haar woning zijn vormgegeven en ontworpen.)
Hieronder volgt de uitgeschreven tekst van haar voordracht, die half aan het publiek, half aan de genomineerde kunstenaars was gericht. Hierboven een boven een foto gemaakt door Sijtze Veldema van de genomineerden voor de Talentprijs terwijl ze, vermoedelijk, naar iets ander luisteren:
“Wij als BBB Drenthe vinden het heel belangrijk dat voor de jeugd in Drenthe, vooral ook op het platteland, dat kunst en cultuur blijft bestaan. De jeugd moet hier betrokken bij blijven. Met cultuur verbeter je de mentale gezondheid en gesteldheid van de jeugd. Vooral kwetsbare jongeren hebben hier baat bij. Ruim vijftien procent van de bevolking van twaalf jaar of ouder is psychisch kwetsbaar, mede ook door de gevolgen van de coronacrisis.
Dit kan omlaag door jongeren laagdrempelig en structureel creatieve activiteiten aan te bieden. Daar willen wij ons als BoerBurgerBeweging hard voor gaan maken. Dit kunnen allerlei activiteiten zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren. Sport en cultuur waren een tijd niet beschikbaar voor kinderen. Dus het is fijn om de jongeren hier weer bij te betrekken en vooral ook kinderen uit arme gezinnen. Helaas hebben wij die hier in Drenthe ook.
Cultuur geeft plezier. Ik zie het aan mijn eigen kinderen, die gaan naar de Zwarte Cross, het Drentse Aa-festival, Steenwijkerwold. Daar komen allemaal mensen zoals jullie aan bod en dat is supermooi. Er zijn veel onderzoeken gedaan. Dit alles heeft echt een positieve invloed. Dat vinden wij heel belangrijk. Kunst en cultuur draagt gewoon bij aan een andere gedachtewereld. Dat is gewoon niet duf. Heel veel mensen denken ‘ja, dat is allemaal een beetje apart'. Nee, je moet er gewoon heen gaan.
Juist de kleine podia zijn zo belangrijk. Wij weten dat omdat de meeste leden van de BoerBurgerBeweging op het platteland zijn opgegroeid. Wij willen hier echt voor staan. Wat ik jullie wil meegeven: maak er gewoon het allermooiste van zodat we jullie volgend jaar weer ergens zien op een festival of bij een mooi project in onze mooie provincie.”
Ook ik gaf Jongman een applaus. Uit beleefdheid vooral. Met tegelijkertijd het gevoel dat haar woorden blijk gaven van een vooralsnog ietwat beperkte kijk op ‘de materie’.
Kunst en cultuur als remedie, het is geen nieuwe gedachte. Voor wie in Drenthe talent wil ontwikkelen, laat staan er professioneel ‘mee aan de slag wil’, later of straks, geeft het te denken. Waar niets op tegen is. Op denken, bedoel ik.
Na afloop van de bijdrage onthulde presentator Van der Laan dat we getuige waren geweest van het allereerste echte publieke optreden van Jongman als politica. Een debuut derhalve. Wel zo toepasselijk tijdens een viering van jong talent.