Dit zijn de tien genomineerden voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen
Ruime zolders gezocht voor theatervoorstelling Peergroup. Stof en rommel geen bezwaar  

Een gesprek met Gerrit Brand, schrijver en uitgever

Gerrit Brand1
In het vernieuwde cafe van het Groninger Museum interviewde ik voor Dagblad van het Noorden schrijver en uitgever Gerrit Brand. Op de eerste plaats over zijn nieuwe roman, Cinemascope, en daardoor ook over een oude roman van zijn hand, Een heel nieuw leven. En in een moeite door over zijn uitgeverij, Nobelman. 

Cinemascope is zijn achtste boek – een vertaling en een biografie meegerekend. Het hadden er meer kunnen zijn als Brand (Zwolle, 1956) niet na zijn studie Nederlands ondernemer was geworden, een pr-bureau begon en uitgever werd van zakenbladen en glossy magazines over auto’s, kunst en lifestyle. Toen de advertentiemarkt na de kredietcrisis door Google en de sociale media ingrijpend veranderde, besloot Brand het stof van zijn passie voor literatuur te blazen.

“Mijn hoofdpersoon is een beetje een mislukte kunstenaar”, vertelt de schrijver-uitgever over Cinemascope. “Het is een man die een keer een speelfilm heeft gemaakt, die slecht ontvangen werd. Daarna is hij commercieel werk gaan doen, in de reclamewereld. De hoofdpersoon in Een heel nieuw leven is een juwelier die beeldend kunstenaar wilde geworden. Natuurlijk lijken die personages een beetje op mij, daar ben ik heel open in.”