Hein de Kort bezoekt de meubelboulevard in Drenthe
Nog iets over de kwijnende krantenrecensie. Twintig redenen om te blijven recenseren

Streektaalpodcasts met Marc Oostendorp en in het theater met Bartelds en Bökkers

Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers (rechts) van De Nedersaksen Foto Erik Delobel
Twee persberichten over podcasts en streektaal. De eerste is verstuurd door podium Hedon in Zwolle en kondigt een theaterversie aan van de podcast De Nedersaksen. Hierbij enkele citaten die mede mogelijk worden gemaakt door persbureau Knip & Plak:

“De succesvolle podcast De Nedersaksen van Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers gaat het theater in. Vanaf 29 maart is De Nedersaksen LIVE te zien in een groot aantal theaters in Hanzesteden als Kampen, Zutphen, Deventer, Zwolle en Oldenzaal. Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers nemen het publiek gedurende anderhalf uur mee te nemen richting de roemrijke Hanzetijd en uiteraard koppelen we dit aan de Nedersaksische cultuur.

In elke stad schuift er een beroemde en interessante gast aan om te praten over de Nedersaksische cultuur en taal. Dit gesprek wordt afgewisseld met livemuziek van de gebroeders Roo. Een prominente plek in de voorstelling is er voor Harrie Scholtmeijer. Deze dialectoloog bespreekt elke voorstelling een lokaal taalfenomeen."

De première van De Nedersaksen live is op 4 april in Zwolse Theaters en is onderdeel van de opening van het Hanzejaar in Zwolle. De voorstelling is gedurende het voorjaar van 2023 te zien in diverse steden in de gehele regio. Meer informatie en kaartverkoop via www.denedersaksen.nl.

De tweede komt van Omroep Max en kondigt niet alleen een negendelige podcastserie aan getiteld Het Dialectenbureau. Nee, er is ook sprake van ‘een vrolijke reis’ van professor Marc van Oostendorp die samen met ‘bekende ambassadeurs uit heel Nederland’ het dialect op een voetstuk zal plaatsen. Citaat:

“In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen.

In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings): heel Nederland komt aan bod.

De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding. En waar dialecten dreigen te worden vergeten, tekent Marc ze samen met de ambassadeurs op, voor het te laat is. Want 'dialecten dreigen te verdwijnen'. Of toch niet?”

De eerste aflevering komt 17 april online.