Leest 'Winterthur' van Alexander Nieuwenhuis
Bij ‘Californian Dream in Meppel’ in het Stedelijk Museum Meppel

Lezers gezocht? Daar wordt aan gewerkt

Centsprent
Een tijdje geleden interviewde ik Louis Stiller over het tweede leven van zijn De schrijfbibliotheek. Tijdens dat gesprek, bedoeld om aandacht te generen voor zijn nieuwe inspanningen om mensen beter te leren schrijven, ging het uiteraard ook over de computerprogramma’s die behulp van kunstmatige intelligentie teksten produceren.

Zeer interessant, oordeelde Stiller. “Straks hebben we een machine die duizend boeken per dag kan maken met teksten waarvan je niet kunt zien of ze door een mens of een computer zijn geschreven. Wie gaan die boeken lezen? Andere computers?”

Dat gezegd hebben haalde Stiller even adem en lachte hij de brede glimlach die hem tot in Friesland en daarbuiten bekend en geliefd heeft gemaakt. Al meer dan dertig jaar zit hij in het schrijfvak.

“Wat ook kan”, vervolgde hij, ,,is dat mensen juist daardoor andere verhalen gaan schrijven. Heel rare dingen, die niet door die computer gemaakt kunnen worden.”

Het gaat banen kosten in de schrijfindustrie, voorspelde Stiller. “Daar komen andere banen voor in de plaats. Wij schuiven op. Onze competenties en belangstelling zullen veranderen. De computer kan straks van jouw nog niet grammaticaal correcte tekst een wel grammaticaal correcte tekst maken. Dat maakt de handen vrij voor ander werk. Kijk naar wat de digitale revolutie van de jaren 90 heeft opgeleverd.”

Lees het gehele interview hier.

En kijk daarna nog eens naar bovenstaande Centsprent die Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen deze week bij Dagblad van het Noorden inleverde. Voor de liefhebber van automatisch gegenereerde teksten, klik daar.