Leest ‘Monsieur le coloriste. Jac. van Looy, dubbeltalent’ van Marco Daane
Op bezoek bij Guillaume Pool, nestor van spoken word in Nederland

De uitdijende filmcultuur in Noord-Nederland leidt in maart tot twee Drentse filmpremières

Malika kan vliegen
Maart is de maand van de Boekenweek en dus boeken, maar in Drenthe is in maart op het gebied van film misschien wel meer te beleven.

Neem bijvoorbeeld het Internationaal Filmfestival Assen, in DNK. Dat duurt drie dagen, terwijl Boekenfest in datzelfde DNK slechts een dag beslaat en de programmering omwille van bezuinigingen dit jaar minder uitgebreid is dan voor corona.

Of neem een initiatief van Podia Midden Drenthe om met ingang van 2 maart iedere maand een boekverfilming te vertonen, te beginnen met Vele hemels boven de zevende van regisseur Jan Matthys in de bibliotheek van Westerbork. Waarom een boek van 272 bladzijden lezen als je binnen twee uur de film kunt bekijken?  

Interessant, als het je interesseert, is dat deze maand in Drenthe twee filmpremières gepland staan. De eerste is de kortfilm Malika kan vliegen (foto boven), onder regie van Reinout Hellenthal, over de 17-jarige Malika die professioneel basketballer wil worden, ‘ondanks een thuissituatie van armoede en schaamte voor de vraag om hulp’. De eerste vertoning is 8 maart in Assen.

Uit een persbericht: ‘De film werd volledig gemaakt in Drenthe en kwam tot stand met steun van Jeugdfonds Drenthe, Via Socium, STILA Assen, Provincie Drenthe en Gemeente Assen. In een bewogen samenleving waarin ongelijkheid steeds groter lijkt te worden willen de makers het draagvlak voor gelijkheid met deze film vergroten.’

De tweede is de oorlogsfilm Grenzeloos Verraad van regisseur Dennis Bots en beleeft een première op 27 maart in het Atlas Theater in Emmen. Ook hier een citaat uit een persbericht. Persbureau Knip & Plak heeft het wel druk, maar heel moeilijk is het werk niet:

‘De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg wordt na een persoonlijk drama overgeplaatst naar Nederland en neemt het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.’

Voor wie dit allemaal niet genoeg is, is er ook nog de bekendmaking van de prijzen voor de Beste Groninger Film op 25 maart in Forum Groningen. Onder meer genomineerd is Het karretje van Fabian van Okkie Poortvliet uit Odoorn en Oorlog in Westerbork van Eric Blom. Zie ook deze link en deze link is wellicht ook interessant.