Lezers gezocht? Daar wordt aan gewerkt
Beschroomde Marga Kool koestert de poëzie van Vasalis en eert haar met een essay

Bij ‘Californian Dream in Meppel’ in het Stedelijk Museum Meppel

Wie Meppeler kunstenaars wil zien, moet naar het Stedelijk Museum Meppel. Waar in het voormalige stadhuis – de secretarie – sinds 2021 structureel werk wordt getoond van artiesten die een band hebben met volgens sommigen ‘de leukste stad van Drenthe’. Maar wat maakt een kunstenaar Meppeler?

Sometimes now and then is then and now George Goyer

De in Los Angeles geboren kunstenaar George Goyer woonde slechts vijf jaar in de Zuid-Drentse stad. Hij arriveerde op zijn 80ste, op uitnodiging van Aty van den Berg, een vrouw die hij vijftig jaar eerder had leren kennen in de Verenigde Staten. Destijds hadden ze ‘iets’ met elkaar. Toen de man van Aty, kunstenaar Onno de Ruyter, overleed werd in 2016 het contact hernieuwd.

Goyer overleed augustus vorig jaar. Van de schilderijen die hij in Meppel vervaardigde, is nu de tentoonstelling Californian Dream in Meppel gemaakt. De titel verwijst naar de Amerikaanse staat waar hij in de jaren 60 als kunstenaar begon en de plek waar hij eindigde.

Van verlangen naar zon en warmte, zoals ooit harmonieus bezongen door de The Mama’s & The Papa’s, lijkt in zijn schilderijen weinig sprake. Californian Dream staat echter ook voor de motivatie om snel rijk te worden, de goldrush in de 19de eeuw. Getuige zijn levenswandel had Goyer die motivatie niet.

Hij was liever vrij dan succesvol, en zocht zijn eigen weg, niet alleen als schilder, maar ook als bronsgieter en onafhankelijk denker. In Meppel, herenigd met zijn oude liefde, leidde het tot een stroom schilderijen in een quasi-naïeve, maar intense expressionistische stijl.

Goyer was geen groot technicus. Toch weten zijn werken de aandacht langer vast te houden dan het beroemde gemiddelde van 9 seconde kijktijd. Dat heeft met de drukte en kleuren op zijn doeken te maken, liever meer dan minder. En met de vele verwijzingen naar beroemde collega’s: James Ensor, Edvard Munch, Pablo Picasso, Marc Chagall, Claude Monet, Vincent van Gogh. Zoek de inspiratiebronnen is hier het spel.

De vraag of George Goyer een goed kunstenaar was, doet er niet toe. Hij liet werk na waar niemand om gevraagd heeft, maar waar hij als maker vermoedelijk veel plezier aan heeft beleefd. In combinatie met de schilderijen van Stien Eelsingh en het kabinet met de poppen van Henk Boerwinkel is zijn postume tentoonstelling een bezoek aan Meppel waard. Ook als je meent dat je iets beters te doen hebt.

‘Californian Dream in Meppel’ van George Goyer is tot en 26 maart te zien in Stedelijk Museum Meppel