Mustafa Stitou, Ynskje Penning en Bernard Asselbergs te gast in De Literaire Hemel
De laatste Poze, bij het verdwijnen van een belangrijke uitgeverij in Drenthe

Op zoek naar winnaars van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen

202204104987
Ter voorbereiding op de mogelijke uitreiking van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen probeer ik in kaart te brengen wat afgelopen jaar zoal aan 'streektaalproducten' is verschenen. Nu kan het zijn dat ik niet goed zoek, en daarbij is het jaar nog niet om, maar de oogst valt mij tot dusver kwantitatief tegen:

Letteren

 • Aagje Blink – Verleuren (Het Drentse Boek)
 • Ria Westerhuis – Dwaalstroom (Het Drentse Boek)
 • Andries Middelbos –  Knooien in ’t duuster (Het Drentse Boek)
 • Leny Hamminga – De hunzeman (Het Drentse Boek)
 • Jenny Anna Linde – Golden vissies (Het Drentse Boek)
 • Gerard Stout – Episode 18 (Ter Verpoozing)
 • Fre Schreiber – Dolle Jonker ([email protected])
 • Ingeborg Nienhuis – Hoeze Toenbaauw (Uitgeverij Vliedorp)
 • Hans Katerberg – Het boek van de psalms (Huus van de Taol)
 • Jennie Lambers–Niers – Ezechiël & Daniël (Huus van de Taol)
 • Alex Vissering – Vogelwies ([email protected])
 • Renko Sipkes/Eppo Scheltens – Kind oet t loeg ([email protected])

Muziek en anders

Alex Vissering – Vogeltjesman ([email protected])

Mijn verwachtingen zijn altijd te hoog, ik weet het, ik raad het iedereen af. Dit keer waren ze extra hoog, omdat ik het afgelopen jaar het ene na het andere boek zag verschijnen. Cijfers kan en wil ik niet overleggen, maar naar mijn beleving is er meer gepubliceerd dan ooit. Vooral Nederlandstalig, als gevolg van het coronatijdperk, vermoedelijk.

Als het gaat om het Drents, het Gronings en het Stellingwerfs, de Nedersaksische varianten die binnen het verspreidingsgebied van mijn krant worden gebruikt, merk ik niets van een coronapiek. Eerder krijg ik de indruk dat er veel Nedersaksische auteurs op het Nederlands zijn overgestapt. Of doodgegaan, dat behoort tot de mogelijkheden tijdens een pandemie.

De gevolgen van de vleermuispest zijn zeker merkbaar in de muziek. Tot dusver heb ik nauwelijks tot geen albums met Nedersaksische zang kunnen vinden. En dan heb ik het niet over cd’s, maar over een samenhangende reeks muziekstukken die via streamingsdiensten verspreid kunnen worden. Het lijkt erop dat bijna niemand tijdens corona een geluidsstudio heeft geboekt om een potje Nedersaksisch te gaan zingen. Dat is begrijpelijk, maar vooral jammer.

Dit alles mag, nee, moet gelezen worden als een oproep. Wie een streektaaltitel onder de aandacht van de deskundige jury onder leiding van Eric van Oosterhout wil brengen, wordt bij deze van harte uitgenodigd dat te doen en zijn, haar of diens gedroomde winnaar aan te geven via [email protected]. Aanmelden kan tot 1 februari.

Voor een eerdere verzuchting en een overzicht met vorige winnaars zie dit bericht. Voor het reglement zie daar. Op de foto hierboven Tonko Ufkes, Johan Veenstra, Martien Koster en Dagblad van het Noorden-hoofredacteur Evert van Dijk tijdens de prijsuitreiking vorig jaar in Roden.