Annet Schaap, Jante Wortel en Jellema-biograaf Gerben Wynia in De Literaire Hemel in Amen
Twee schrijvers, twee boeken, een gesprek. In de bibliotheek van Emmen

Leest ‘Wat er met water is’ van Cobi de Jonge (1946 – 2022)

Cobi de Jonge Wat er met water isEen paar weken geleden werd ik in de Zwanestraat in Groningen aangesproken door een mij onbekende vrouw. Ze zat op een bankje.

‘U bent toch Joep van Ruiten’, sprak de vrouw. ‘U kent mij niet, maar ik ben een vriendin van Cobi de Jonge, die gaf altijd hoog van u op.’

Daarmee had ze mijn aandacht gevangen, ik geef het toe.

Cobi de Jonge was een half jaar eerder overleden. Ik had het via-via vernomen, zo nauw waren Cobi en ik nu ook weer niet. We kenden elkaar van het clubje gemeentedichters van Emmen. Toen zij daar in 2016 afzwaaide, ik vertrok drie jaar later, raakten we bij elkaar uit beeld. 

De vrouw op het bankje haalde een paar herinneringen op, ik haalde een paar herinneringen op, daarna was het gesprek voorbij.

Een week geleden belde de vrouw uit de Zwanestraat naar de redactie. Toen ik haar aan de lijn kreeg, vertelde ze over een dichtbundel van haar vriendin. De titel wist ze niet meer precies. Iets met water. Eind 2021 verschenen bij M.Boox, nooit gepresenteerd omdat Cobi ziek werd. Of ik misschien geïnteresseerd. Als ik een adres gaf, kon zij de bundel mij wel laten bezorgen.

Dat is inmiddels gebeurd. Dinsdag zat-ie in de brievenbus. De laatste bundel van Cobi de Jonge blijkt Wat er met water is te heten. Er staan Nederlandstalige gedichten in, maar ook in Veenkoloniaal Drents – Cobi is in 1946 geboren Valthermond.

Al bladerend lees ik onder meer over haar werk als trouwambtenaar (Ja, ik wil…), over haar dresscode (Blauwe jurk), de omgeving waar ze opgroeide (Zuderdaip), haar band met de Taalwerkplaats in Nieuw-Amsterdam (Schrijfproces) en haar fascinatie voor water (De grote Rietplas). Ook de liedtekst Avond aan de rietplan die ze schreef voor het project Emmen in verzen staat in de bundel.

In een bijgevoegde brief blikt haar dochter terug op de uitvaart, april 2022: ‘Op haar begrafenis hebben wij aandacht besteed aan de bundel. Mijn dochter heeft er een paar gedichten voordragen en iedereen kreeg een exemplaar mee naar huis. Zo was er toch nog een soort presentatie.’

Op Youtube staat een korte documentaire over Cobi de Jonge, in 2020 gemaakt door haar kleindochter Nadine Ronde.