Op naar de bibliotheek van Haren en maak kans op gratis karnemelk
Een boek ter bestrijding van de ontlezing (5)

De wandelende professor-planoloog Zef Hemel zet er flink de pas in

Dwingelderveld-Drenthe
Post van de ir. Abe Bonnema Stichting. Dit naar aanleiding van de Abe Bonnema-lezing afgelopen zaterdag in het Rijksmuseum te Amsterdam door Zef Hemel. Kop boven het bericht ‘Professor doet wandelend onderzoek naar duurzaam toekomstperspectief voor Noord-Nederland’. Ik citeer:

‘Professor-planoloog Zef Hemel doet de komende vijf jaar wandelend onderzoek in Groningen en Friesland om een ander toekomstverhaal te ontwikkelen dan het huidige dat gericht is op verdere modernisering en versnelling van het economische leven. In het toekomstige gezonde landschap van het noorden stelt Hemel de mensen, hun gezondheid en welzijn voorop. Pas daarna komt de economie.’

Ik citeer verder:

'Hemel stelt dat een duurzamer landschap mogelijk is als we ons perspectief op de toekomst maar veranderen. Niet sneller, groter, meer en rijker, maar trager, gezonder, duurzamer, mooier. “Laat ze de Randstad maar volledig dichtkitten, laten vollopen en laten uitdijen, maar voor Noord-Nederland gaan we iets anders doen, iets wat duurzaam is en sociaal en inclusief. Een omgekeerd toekomstperspectief.”

In gesprek met deskundigen en studenten van de TU Delft en de RUG zal hij de komende jaren al wandelend onderzoek doen naar wat er te leren valt uit de eeuwenoude bewoning en het oude landschap van het noorden. Via ontmoetingen op eeuwenoude voetpaden, studie van de opmerkelijke vitaliteit van honderdjarigen en zijn eigen ervaringen als wandelaar op het Japanse platteland ontdekte hij hoe deze manier van onderzoeken kan bijdragen aan de herontwikkeling van een duurzamer platteland.’

Dat Zef Hemel met ‘deskundigen en studenten van de TU Delft en de RUG’ gaat praten, begrijp ik. Hij is niet voor niets aangesteld als houder van de Bonnema-leerstoel aan de TU Delft en de Universiteit van Groningen. Maar is het niet een beetje voorbarig om aan de vooravond van vijf jaar wandelen nu al te stellen dat we voor Noord-Nederland we iets anders gaan doen? Gaat hij wandelen met een glazen bol?

En: wie zijn hier ‘we’?

Ook vreemd is dat Hemel, die in Emmen is geboren, in Friesland en Groningen gaat wandelen, maar in het persbericht met geen woord wordt gerept over de zelf-benoemde wandelprovincie Drenthe. Als er ergens nog een duurzaam toekomstperspectief te realiseren valt, dan is het daar. Lees daarvoor eerst dit stuk over de totale uitverkoop van het Groninger landschap en lees daarna over de plannen om de Lelylijn in Friesland aan te leggen om de stad Groningen per trein met de rest van de wereld te verbinden.