Het vermeend rijke verleden en heden van de Veenkoloniën
Annet Schaap, Jante Wortel en Jellema-biograaf Gerben Wynia in De Literaire Hemel in Amen

Belangstelling

In de krant
Spreek ik met de redactie?

– Ja, daar spreekt u mee. Waarmee kan ik helpen?

Ik wil jullie uitnodigen langs te komen tijdens mijn boekpresentatie, komende vrijdag. Als het goed is, heeft u een persbericht ontvangen.

– Oh, dat zou kunnen. Ik bedoel: dat we bericht hebben ontvangen. We ontvangen veel berichten. Wanneer heeft u uw bericht verstuurd?

Vorige week maandag, aan het eind van de ochtend. Ik dacht, laat ik maar even bellen. Jullie hebben het vast druk.

– Zeer verstandig. (…) Ik zie het al. Nee, sorry, hier kunnen we niets mee. Het spijt me. We kunnen helaas niet overal op ingaan. Geen tijd, geen mensen, geen plek. Onze mogelijkheden zijn beperkt. Journalistiek is selecteren. Een recensie? Nee, wacht met uw boek opsturen.

Ja maar, het is een heel bijzonder boek, al zeg ik het zelf. Ik heb er drie jaar aan gewerkt. Met een professioneel redacteur. Zonder jullie weet niemand dat het er is. Waarom mijn boek niet en dat van een ander wel? Jullie besteden aandacht aan boeken, dat weet ik als trouwe abonnee.

– Zeker doen we dat. Met plezier. Zolang het ons is toegestaan. Wat wij doen, is niet altijd goed uit te leggen. Daarom leggen we het liever niet uit. Het is een vak, zeg maar. Het begint met aanvoelen, dat is onze professionaliteit. Maar vooruit: u bent als schrijver onbekend, en onbekend maakt onbemind. Wij schenken liever aandacht aan onderwerpen en mensen waarvan we met zekerheid weten dat onze lezers erop zitten te wachten. Onderwerpen die scoren, dat moeten we hebben, zeker in deze zware tijden. Op onbekende schrijvers zitten onze lezers niet te wachten. Dat blijkt uit cijfers. Dat houden we bij. Daar hebben we software voor gekocht, en die software moet wel terugverdiend worden. Je bent zo groot als je onderwerp, dat zeggen wij hier altijd.

Maar als ik de publiciteit niet haal, blijf ik onbekend en leest niemand mijn boek. Zo beland ik in een cirkel.

– Beter in een cirkel dan in een hoekje. Excuus, dat was bedoeld als grapje. Misschien moet u het op een andere manier proberen.

Zoals?

– Eerst op televisie. Daar zou ik beginnen. Schrijvers komen met hun boek het makkelijkst in de krant als ze eerst op televisie zijn geweest. En dan niet met hun boek, maar met een mening. Heeft u ergens een mening over? Aan een scherpe doch eenvoudige mening is altijd behoefte. Een vechtpartij tijdens de boekpresentatie met politie erbij, dat wil ook nog wel eens helpen. Hallo? Bent u daar nog? Hallo?