Over 'Close' van Lukas Dhont en het jongensverdriet van C.O. Jellema
Zondags dilemma: naar Liesbeth Woertman of naar Silvia Fledderus?

‘Het maakt totaal niet uit of je uiterst links of uiterst rechts stemt’

Stembusgang

Ik schreef maandag een commentaar voor Dagblad van het Noorden naar aanleiding van berichten over extremisten die met complottheorieën het vertrouwen in de democratische rechtsorde ondermijnen. Zie ook daar.

Geïnspireerd door minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid (‘Het is aan ons allen om onze stem te laten horen en zo onze democratie te beschermen’) stelde ik weer eens vast dat de meest effectieve manier om je stem te laten horen een gang naar de stembus is. Dat kan over vier maanden weer.

Het leverde onderstaande reactie op van een lezer uit Assen:

‘Vond het stuk van dhr. van Ruiten over het oplossen van de problemen met onze democratie door, volgens hem, te gaan stemmen.

Helaas slaat hij de plank zo verschrikkelijk mis, het is niet te geloven. Hij heeft duidelijk niet echt opgelet de afgelopen jaren. Het is absoluut duidelijk dat het totaal niet uitmaakt of je uiterst links, of uiterst rechts (en alles wat daar tussen zit) stemt; want geen van allen ook maar een bliksem aantrekt  wat de gewone man (vrouw) denkt of wil. Ze zitten in de regering (op welk nivo dan ook) en vinden dat alleen belangrijk. Er wordt niet geluisterd naar de gewone mens - die hun hebben gekozen om ze te vertegenwoordigen. Misschien zijn er hier en daar enkele uitzonderingen, maar die worden ondergesneeuwd door de "grote partijen" of ze kunnen het niet alleen en de mensen die hun willen helpen, komen ook alleen maar voor hun eigen ik.

Wanneer de politiek ECHT gaat luisteren en uitvoeren wat de gewone mens wil, dan begin ik (MISSCHIEN) te denken aan het weer meedoen in het stemhokje (Mag ook wel eens richting 21e eeuw getrokken worden en het rode potlood afdanken), maar ik ben bang dat het eerst nog veel erger wordt voordat het Misschien beter kan worden.’

Wie meer wil weten van het nihilisme verwijs ik graag naar de roman Vaders en zonen van Ivan Sergejevitsj Toergenjev.