De Literaire Hemel trapt 21ste seizoen af met Gerwin van der Werf, Trudy Dijkshoorn en Bea Vianen
Bij de onthulling van Vasalis-kunstwerk Daphne in Roden

Waar is de Kinderboekenweek voor bedoeld?

Kinderboekenweek Emmen Foto Facet Educatie
Vorige week werd ik verzocht voor Dagblad van het Noorden iets te schrijven over de achtergrond van de Kinderboekenweek. Het leidde tot een stuk onder de websitekop ‘Verkopers, schrijvers of kinderen – woensdag begint de Kinderboekenweek, maar voor wie is die eigenlijk bedoeld?

Een eenduidig antwoord op de vraag geeft het stuk niet. Dat heb je soms. In plaats daarvan wordt verteld over het ontstaan van de week in 1955, over het belang van het geschenk voor Nederlandse schrijvers en de misvatting dat kinderen boeken kopen. Wellicht was het verstandiger geweest om te schrijven waar de Kinderboekenweek voor is bedoeld.

In de dagen die volgden zag ik allerlei berichten voorbij komen over hoe de Kinderboekenweek dit jaar wordt gevierd. Want een feest is het, voor jong en oud en bijna iedereen. Maandag bereikte mij via Facebook een bericht van Facet Educatie, de cultuurorganisatie in de gemeente Emmen die ook de bibliotheekfunctie verzorgt. Ik citeer het hier compleet, opdat het niet verloren zal gaan of verwijderd wordt:

‘Ruim 1900 leerlingen van 35 scholen in de gemeente Emmen nemen deel aan de Kinderboekenweek workshops met als inspiratiethema GI-GA-GROEN.

Kunst in - en over de natuur in workshops schilderen, theater, film, vloggen èn fotografie o.a. in het prachtige natuurgebied Bargerveen.

Begeleid door fantastische kunstvakdocenten Wendy Wanders en Wesley Schippers (theater), Lenard Davers (vloggen), Jovan Avramoski (film), Linda Huvenaars en Guido Hansman (fotografie), Karina Pater en Monique Backers (schilderen).’

Weer iets wijzer geworden. De Kinderboekenweek lijkt niet bedoeld om lezen en schrijven te stimuleren. Aan de andere kant: de week is nog niet om.