Een paard dankzij de hakselaar, bij Lhee
De Literaire Hemel trapt 21ste seizoen af met Gerwin van der Werf, Trudy Dijkshoorn en Bea Vianen

Limburgse schrijvers voelen zich genegeerd en wijzen naar Groningen

Schrijvers De Limburger
Opmerkelijk bericht in De Limburger van woensdag. Dat wil zeggen: ik vind het opmerkelijk. Vermoedelijk halen de meeste mensen bij lezing hun schouders op.

Het opmerkelijke zit wat mij betreft niet zozeer in de lelijke kop boven het stukje, ‘Publiciteitscampagne schrijvers, onder meer literaire hoek in VIA’. Beter was geweest: Limburgse schrijvers zijn verwaarlozing boeken kotsbeu). Het zit ook niet in het nieuws wat er op neerkomt dat Limburgse schrijvers een campagne starten op meer publiciteit te krijgen voor hun werk. Dat is bij deze gelukt.

Het opmerkelijke zit in een citaat van Tom van Reen:

„Het is in de afgelopen jaren moeilijker geworden om onze boeken onder de aandacht te brengen. Dat is niet alleen een probleem in Limburg, maar ook in Brabant, Zeeland en Groningen. Het heeft te maken met het verdwijnen van boekhandels. (…) Ook de rol van de media die zich concentreren rond Hilversum en Amsterdam is funest. Je ziet altijd dezelfde schrijvers op het scherm.”

Of dat laatste waar is, weet ik niet. Ik hou het niet bij. Wat ik wel weet, is wat in Groningen en Drenthe gaande is. Het is daar, volgens mij, helemaal niet moeilijker geworden om boeken onder de aandacht te brengen, vooral dankzij het immer uitdijende internet. Kijk maar eens op de website van Noordwoord, de letterenorganisatie in Groningen en werp maar eens een blik op de agenda. Kijk maar eens bij vanplan.nl en tik in het zoekveld het woord ‘boeken’ in. Het wemelt van activiteiten die met boeken en schrijvers te maken hebben.

Ik sla ook aan omdat het een deel van mijn werk is boeken onder de aandacht te brengen die, in mijn geval, met Drenthe en Groningen te maken hebben. Ik kan Tom van Reen verzekeren dat het nooit goed en genoeg is geweest. Nooit goed, omdat die stukjes volgens de hoofdredactie eigenlijk meer premiumabonnementen zouden moeten opleveren. Nooit genoeg omdat het altijd meer kan zijn en altijd gratis moet, want een advertentie plaatsen doen schrijvers niet.

Ondertussen opent sociëteit De Harmonie in Groningen op 3 november ‘een heus Literair Café’ waar bezoekers kennis kunnen maken met ‘de diverse kanten van de literaire wereld in Nederland’. Het is waar, Tom van Reen, behoort niet tot de attracties. Dichter Willem Jan van Wijk, thrillerschrijver Lupko Ellen, boekhandelaar Femke Liemburg en schrijver-fotograaf Jaap de Jonge, schrijver en fotograaf Jaap de Jonge daarentegen wel.

Nu ik toch bezig ben: in Drenthe opent op 14 oktober in café De Amer te Amen een nieuwe aflevering van De Literaire Hemel met als gasten Gerwin van der Werf, Trudy Dijkshoorn en Michiel van Kempen.  Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link. Interviews door Annette Timmer en Joep van Ruiten. Nou, dan weet je het wel.

Als er al een probleem is met schrijvers en hun boeken, dan is het dat sprake is van een stortvloed aan boeken van gearriveerde en nieuwe schrijvers naast een veranderend lees- en koopgedrag. Ik weet er bijna alles van, want ik bereid mij voor om hier op 3 november in Groningen iets over te vertellen. Daarbij ben ik voornemens mij te beperken tot titels die van doen hebben met Drenthe en Groningen, mijn werkgebied. Hieronder een voorlopige inventarisatie met recente titels:

 • September aan het meer – Marieke van Willigen (uitgeverij Klare Taal)
 • Bewijs van bewaring – Iduna Paalman (uitgeverij Querido)
 • Sterrenkijken – Berend Henk Huizing (uitgeverij BoekenBerend)
 • De eerste kip van Nederland – Joost Oomen (uitgeverij Loopvis)
 • De kruisvaarder – Luit S. Draaisma (uitgeverij Boekscout)
 • De Zweden connectie – Roelf Goos (uitgeverij Mijnbestseller.nl)
 • In weerkaatsing van de werkelijkheid – Arjen Bloem (uitgeverij De Pinne)
 • Episode 18 – Gerard Stout (uitgeverij Ter Verpoozing)
 • Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten – Jean Pierre Rawie (uitgeverij Prometheus)
 • De vrouw van de kapitein Ria Hiemstra – (uitgeverij Palmslag)
 • Overleven 3 – Ynskje Penning (uitgeverij Penningboek)
 • Verstrikt – Ivonne Wilken (uitgeverij Ellessy)
 • De vlucht van Issachar – Tjarco Duinstra (uitgeverij Brave New Books)
 • Fijnstof – Trudy Dijkshoorn (uitgeverij kleine Uil)
 • Het liefdesinterbellum – Ine Boermans (uitgeverij Prometheus)
 • Een wagon vol duivels – Anton Valens (uitgeverij Atlas Contact)
 • Storm op komst – Alie Seubers (uitgeverij Droomvallei)
 • De man die zijn hoofd verloor – Douwe Draaisma (Historische uitgeverij)
 • Sellinger – Allard Schröder (uitgeverij De Bezige Bij)
 • Poging een luchtig gedicht te schrijven – Wouter Godijn (uitgeverij Atlas Contact)

De vier laatstgenoemde titels verschijnen binnenkort, net als mijn eigen boek, Woest & ledig (uitgeverij kleine Uil).

Ik heb even moeten zoeken wat wordt bedoeld met VIA en concludeer dat het een weekkrant in Limburg is, vermoedelijk te lezen via een account bij De Limburger. Ik wens Ton van Reen daar veel succes mee.