Bij de onthulling van Vasalis-kunstwerk Daphne in Roden
Annie M.G. bouwt postuum aan het succes van Lego mee

Festival Puppet in Meppel: 250 voorstellingen, 45 makers, 23 locaties

Campagnebeeld Granm'ma_foto Mark Bolk_liggend
Vandaag, dinsdag 18 oktober, start de vijftiende editie van festival Puppet International, met 250 voorstellingen van ruim 45 (inter)nationale makers en gezelschappen op ruim 23 locaties in Meppel het grootste evenement voor poppen- en objectentheater in Nederland.

De start is ietwat officieus met in schouwburg Ogterop de vertoning van de film O Bem Aventurado van de Braziliaanse regisseur Tulio Viaro. De officiele opening is woensdag en bestaat uit een verzamelvoorstelling.

Duitsland is focusland van het festival met voorstellingen van Ambrella Figurentheater, Das Laboratorium, Silas Neumann en Thalias Compagnie. Voorts op het programma: twee premières – Stapelgek van Productiehuis Valentijn en Pegel & Kegel van Theater van de Droom – en voorstellingen van onder anderen Bot (Klap!), Duda Paiva Company (Bruce Marie), Cat Smits Company (Nouveau Fuck) en Wensley Piqué (Granm'ma - foto Mark Bolk).

Dat het tweejaarlijkse Puppet International in Drenthe wordt gehouden, is mede te danken aan de inspanningen van de poppenspelers Jan de Noord (1945 - 1983), Henk Boerwinkel (1937) en Elly Bakker (1958). In de beginjaren telde Nederland drie poppenspelfestivals, waarbij Meppel zich onderscheidde door een internationale programmering met naast poppenspel ook verwante disciplines zoals objectentheater.

Na het verdwijnen van festivals in Arnhem, Dordrecht en Amsterdam, zijn meerdere pogingen gedaan om elders in het land vergelijkbare professionele evenementen te organiseren. Alleen het tweejaarlijkse festival in Meppel heeft steeds standgehouden. Sinds 2009 kent ook Amsterdam weer een festival, het Poparts Festival, met als afgeleid evenement Puppet Playground.