Festival Puppet in Meppel: 250 voorstellingen, 45 makers, 23 locaties
Het verenigen van mensen middels film, zang en dans

Annie M.G. bouwt postuum aan het succes van Lego mee

LEGOAnnieMGSmidt02
Een bureau voor public relations stuurde namens speelgoedfabrikant Lego een persbericht onder de kop ‘Kinderboekenschrijfster benoemd tot generatie overstijgend vrouwelijk rolmodel’. De betreffende schrijver bleek Annie M.G. Schmidt te zijn, van wie in Amsterdam tijdens de Kinderboekenweek een ‘levensgroot Lego standbeeld’ is onthuld. Citaat:

“De Lego Groep wil met het standbeeld stil staan bij het belang van vrouwelijke rolmodellen, waarmee zij kinderen inspireren hun eigen unieke talent te ontwikkelen. (…) Zo’n 63% van de Nederlanders vindt dat er over het algemeen te weinig zichtbare, vrouwelijke rolmodellen zijn om gendergelijkheid te bereiken. Vrouwen uit onze geschiedenis zijn ondervertegenwoordigd, aldus 2 op de 3 Nederlanders.

Nederland staat vol met standbeelden van mensen die iets bereikt hebben in hun leven, maar toch zijn 9 op de 10 beeltenissen van het mannelijk geslacht. 3 op de 5 Nederlanders is het ermee eens dat er te weinig standbeelden van vrouwen zijn. Een gemiste kans, volgens de helft van de respondenten, want een standbeeld van een krachtige vrouw kan heel inspirerend werken voor meisjes en jonge vrouwen.”

De onthulling blijkt onderdeel van de wereldwijde campagne Ready for Girls, waarbij Lego wil laten zien ‘dat meisjes klaar zijn om de wereld te veroveren’. "De Lego Groep wil ervoor zorgen dat elk kind het gevoel heeft dat ze alles kunnen bouwen wat ze willen, door te spelen op een manier die hen helpt hun unieke talent te ontwikkelen en te realiseren.”

Dat is toch mooi van Lego. Wat ook mooi is dat Lego daarmee wellicht een heel nieuwe doelgroep bouwers aan zich weet te binden. Die dan minder tijd heeft om te lezen. En dat met hulp van Annie M.G. Schmidt. Jammer ook dat het rolmodel niet van een sigaret is voorzien.