Leest 'Bijna op de radio' van Nico Dijkshoorn
Over vrouwen in de nieuwe Nederlandstalige literaire canon

Andere Tijden-reeks over het Rampjaar 1672

Beter laat dan nooit. De herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden, is al even onderweg, maar nu komt er ook een televisieserie. Citaat uit een nieuwbrief van het Platform Rampjaarherdenking:

De vesting heroverd!“Onder redactie van Andere Tijden komt er dit najaar een zevendelige docuserie over het Rampjaar 1672. De eerste uitzending is op vrijdag 28 oktober om 22.15 uur bij de NTR op NPO 2. Daarna elke week tot in december. Hans Goedkoop is in Het Rampjaar 1672 als voice-over de verteller.

Een jong land dat zich veilig waant, wordt van drie kanten ongenadig aangevallen door machtige vijanden. Iedereen weet het dan: het is erop of eronder. In een nieuwe geschiedenisserie reconstrueert de redactie van Andere Tijden de gebeurtenissen die leidden tot het Rampjaar 1672. Wat gebeurde er nou precies in dat Rampjaar en vooral: hoe kon het zo uit de hand lopen?”

Bij de reeks komt ook een YouTube-serie met video's over Nederlandse steden die een rol speelden in of naar aanloop van het Rampjaar: Vestingverhalen.

In het verlengde van dit alles, of misschien wel vooruitlopend op de serie: zaterdag 8 oktober opent in het Stedelijk Museum Coevorden de  tentoonstelling De vesting heroverd! over het ontzet van Coevorden in december 1672. Topstuk of blikvanger is een originele mortier van het leger van Bommen Berend.