Op komst: Festival Veenhuizen 2022
Met kunstenaars praten over verstilling

Tuinpodium, muziekkoepel of stille knip in Amen

 Muziekkoepel Amen 2
Iemand wees mij op een nagelnieuw timmerwerk in de tuin naast café De Amer in Amer, uitvalsbasis voor De Literair Hemel en andere culturele, veelal muzikale activiteiten. In juni is daar een podium verrezen voor optredens in de openlucht. Zou het een muziekkoepel zijn?

Op basis van het ontwerp is dat is geen vreemde gedachte. Wat architectuur betreft doet het timmerwerk sterk denken aan de koepel van Ellecom, een ontwerp van Jan Rooding uit 2019. Verantwoordelijk Architektenburo Van Ruth BV uit Dwingeloo spreekt van evenwel een bijgebouw met podium.

Ellecom
Uit die terminologie kan worden afgeleid dat het podium een bijzaak is en het bijgebouw een hoofdzaak. In Amen spreken ze echter tevreden van een tuinpodium. Het bouwsel vloeit voort uit het coronatijdperk, toen vanwege de beperkingen in De Amer voor concerten naar buiten moest worden uitgeweken. Kwam bij dat er naast het café een oude schuur stond te wachten op sloop.

Maar is het een muziekkoepel?

Nee, dat is het niet. Een muziekkoepel onderscheidt zich als een bij uitstek open podium door het ontbreken van faciliteiten. Het tuinpodium in Amen heeft, door het bijgebouw, die faciliteiten juist wel: een plek waar muzikanten zich kunnen terugtrekken, hun spullen uit zicht kunnen stallen en misschien zelfs wel een ‘stille knip’.

Het podium wordt flink gebruikt. Komende zaterdag, 20 augustus, speelt Erwin Java’s Travel Party met Sean Webster in de tuin. Zaterdag 3 september staat festival Amer Deeproots op het programma met drie concerten.