Nieuw Drents landschap
Sandy, Danny, Carol, Constant en ik

Pop-up bankkantoor tussen de boeken

IMG_0743
Sinds enige tijd hebben we hier geen bibliotheek meer. Dat wil zeggen: er zijn in de gemeente Emmen nog wel gebouwen waar je boeken kunt lenen en terugbrengen, maar de ruimte in die gebouwen wordt meer en meer voor andere doeleinden gebruikt. De andere doeleinden zijn zo dominant dat tot een naamsverandering is besloten.

De bibliotheek heet sinds april Facet. Volgens de directeur-bestuurder slaat de nieuwe naam op ‘de veelzijdigheid van Emmen en haar inwoners en het brede aanbod van nieuwe diensten’. De bibliotheekvlag dekt de lading niet langer, helemaal sinds een fusie met de resten van een kunstencentrum dat is overgebleven na een faillissement.

Een blik in een taalgids had duidelijk kunnen maken dat in een dergelijk geval het meervoud van Facet een betere keuze was geweest. Misschien zijn de taalgidsen afgeschreven, maar het past in een lijn. Steeds meer openbare bibliotheken gaan op in grotere gehelen en verdwalen in gebouwen waar het aantal boeken afneemt. Forum in Groningen, Rozet in Arnhem, DNK in Assen, Stadkamer in Zwolle, LocHal in Tilburg – allemaal centra waar lezen ondergeschikt is aan beleven.

Bij het aanbod aan nieuwe diensten moet onder meer gedacht worden aan ‘mensen een stapje verder helpen met de basisvaardigheden die ze nodig hebben in de maatschappij, zoals digitale vaardigheden’. Hoe belangrijk dat laatste is, werd duidelijk toen de bibliotheken tijdens de coronapademie door de overheid werden aangewezen als essentiële dienstverleners.

Terwijl diezelfde bibliotheken eerder tijdens de lockdown hun deuren voor publiek moesten sluiten, werden ze omgekat tot Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) en kregen ze ineens een uitzonderingspositie. Niet omdat ze het naar kunst en cultuur hongerige publiek van boeken konden voorzien, ze mochten een taakje van de steeds verder terugtredende maar digitaal verslaafde overheid vervullen.

Vorige week ontving ik een verlaat persbericht van Facet. Het had betrekking op de nieuwste ontwikkeling bij Facet in Klazienaveen, voorheen de bibliotheekvestiging aldaar. Ik citeer:

‘Sinds 1 juli jl. heeft de Rabobank zijn intrede genomen in Facet Klazienaveen.

Klanten van de Rabobank kunnen zonder afspraak voor alle bank gerelateerde zaken terecht bij het pop-up kantoor op de maandag-, woensdag-, en donderdagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur. Een pinautomaat is helaas niet aanwezig. Hiervoor dient u naar een Geldmaat te gaan, welke u o.a. kunt vinden bij Boekwinkel Omlo en de Praxis in Klazienaveen.

De komende periode zal de ruimte waar de Rabobank zich nu bevindt, optimaliseren binnen Facet Klazienaveen.’

Een goede lezer weet genoeg.