Bij de overstap van een cultuurjournalist
Sieger Baljon loopt met Broncode vooruit op Into Nature 2023

Bezocht de vierde editie van Folly Art Norg

Wachthuisje Kees Valentijn
Ook omdat ik voor mijn krant, Dagblad van het Noorden, wilde weten wie tot winnaar zou worden uitgeroepen bezocht ik zondag de slotdag van Folly Art Norg.

Reeds halverwege de (wandel)route constateerde ik opnieuw dat het een geweldig initiatief is: goed georganiseerd met goed gemaakte (kunst)werken die voortdurend de vraag oproepen wat nu precies een folly is en zou moeten zijn.

Het Buytenhuys (2022) Gertje Dormans Foly Art Norg
Na afloop vernam ik uit eerste hand dat Het Buytenhuys van Gertje Dormans uit Maastricht de hoofprijs van de vierde editie zou krijgen. Dormans bouwde uit gebruikte materialen een folly met vier buitenruimtes en een open dak waarop balconhekken staan zonder balcon. Het huis van de zogeheten ‘missionaris van het hergebruik’ werd door de vakjury geprezen om zijn gelaagdheid.

"Het werk is niet alleen in de materialisering heel goed en in de beleving heel mooi, maar heeft ook een verhaal waar iedereen iets van kan maken", aldus landschapsarchitect Mathijs Dijkstra namens de jury. "Als maatschappij bouwen we een huis voor onszelf, maar met alles wat op ons afkomt is het de vraag of we nog wel beschermd zijn."  

Twee follys werden uitgeroepen als winnaar van de publieksprijs: het wachthuisje Gedachtengang van de in Londen woonachtige Gerdien Halfman en het spiegelwerk Wonderwall van Erik van den Berg uit Norg.  

Gedachtengang Gerdien Halfman

Wonderwall Erik van den Berg