Roet brengt ‘Nedersaksisch oet d’Achterhoek.’
Open Stal Olderberkoop 2022

Alweer een niet-bestaand probleem opgelost. En waar blijft dat kunstwerk?

Emmerschans N391 Foto Berry Huzing-Majoor
In de Drentse editie van Dagblad van het Noorden staat vandaag een stuk over dronefotograaf Berry Huizing-Majoor uit Emmer-Compascuum. Berry heeft luchtfoto’s gemaakt van de totstandkoming van de aansluiting Emmerschans op de N391.

Niet alleen de Facebook-vrienden van Berry zijn blij met de foto’s, ook de gemeente Emmen, de provincie en wegenbouwer KWS kijken er graag naar. En dat is te begrijpen: ze geven een mooi overzicht vanuit een ander perspectief.

Op een van de foto’s in de krant, zie hierboven, is goed te zien hoeveel ruimte de wegenbouwers voor hun klus tot hun beschikking hebben. Vrijwel niets stond en staat in de weg om ervoor te zorgen dat het autoverkeer straks ongehinderd van Emmerschans naar Emmer-Compascuum of van Emmen naar Ter Apel kan gaan.

Het roept de vraag op waarom er een aansluiting moest komen. Wat mankeerde aan de rotonde die er lag? Stonden er files? Was er sprake van een gevaarlijke situatie? Hoeveel doden en gewonden zijn hier gevallen? Hoeveel botsingen hebben zich voorgedaan? Doen zich straks dergelijke situaties nooit meer voor?

Als het te maken heeft met een achterliggende wens om Zuidoost-Drenthe via een 'doorstroomroute' met Oost-Groningen te verbinden, met mogelijke economische winst, dan is wellicht ook de vraag gepast of 1 procent van de bouwkosten wordt gebruikt voor een bijpassend kunstwerk.

De gemeente Emmen, de provincie en wegenbouwer KWS zullen er ongetwijfeld anders over denken en ik kan mij voorstellen dat er automobilisten zijn die het fijn vinden dat ze straks niet langer snelheid hoeven te minderen om van A naar B te komen, maar ook hier lijkt mij met veel beton en asfalt een niet-bestaand probleem opgelost.