25ste editie festival Dichters in de Prinsentuin
Drie vrouwen, drie boeken, een podcast en veel water

Expo met werk blinde en slechtziende kunstenaars

Vrienden Evert Bolt

Als een kunstenaar niet goed kan kijken, wat voor kunst levert dat op? Onder de noemer 'De kunst van het anders zien XXXI' presenteren negentien blinde en slechtziende kunstenaars deze zomer in de galerie van Warenhuis Vanderveen in Assen zo’n vijftig werken gemaakt volgens verschillende disciplines.

Uit een persbericht, verstuurd namens stichting KUBES door het Drents Schildersgenootschap (DSG): “Ook iedere blinde of slechtziende kunstenaar vindt zijn eigen weg in de zoektocht naar een kunstvorm die hem het beste past. Dit proces resulteert de éne keer in ruimtelijk werk, een andere keer leidt het tot werk in het platte vlak.

Ook kan op de achtergrond meespelen op welke manier het kunstobject ervaren, beleefd kan worden. Zo kan het zijn dat iemand die slechtziend is, besluit om meer op de tast te werken en te abstraheren, terwijl een grafisch vormgever die geheel blind is geworden, er desondanks voor kiest om olieverfschilderijen te maken.

De gekozen kunstvorm en methode worden dus voor een groot deel, maar niet uitsluitend bepaald door de mate waarin iemand ziet. Het beleven van kunstwerken die op de tast of met de kijker en loep zijn gemaakt, opent uiteindelijk nieuwe perspectieven op de beeldende kunst. Het nodigt de toeschouwer uit na te denken over verschillende manieren van 'zien' en een wellicht andere visie op het bestaan.”

Waarschuwing onderaan het persbericht: "In het warenhuis bevindt zich een lift, maar helaas is de galerie alleen met een trap bereikbaar. Evenwel kan hulp geboden worden bij die trap naar de galerie." 

Te zien tot en met 27 augustus. Getoond werk: Vrienden van Evert Bolt.