Rick Hilberts wint Drèents Liedtiesfestival 2022
Expo met werk blinde en slechtziende kunstenaars

25ste editie festival Dichters in de Prinsentuin

Dichter Myron Hamming in de Hortus Haren 2021. Foto Reyer Boxem
Vrijdag 8 juli begint de 25e editie van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Net als vorig jaar wederom in de Hortus Botanicus van Haren. Uit het persbericht: “Drie dagen lang hoor je niet alleen gedichten, maar zijn er ook vertaalprogramma’s, workshops en interviews, poëziefilms, een kinderprogramma, een gezellige boulevard met food trucks en een poëziemarkt.”

Het festival start met de verschijning van Maria Barnas, Frank Keizer en Marie Claus, drie dichters van wie onlangs nieuwe bundels zijn verschenen, respectievelijk Diamant zonder rDe introductie van het plot en Hier huizen draken. Wederom uit het persbericht: “Onder leiding van Jelte Posthumus spreken zij met elkaar en met literatuurrecensent Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden over keuzes en poëzie.”

Eveneens acte de presence geven de dichters Goran Čolakhodžić, William Letford en Hans Depelchin. De muziek wordt vrijdag veroorzaakt door het kamermuziekquintet Breathe, met een optreden waarbij wordt gereageerd op gedichten van eerdergenoemde Depelchin.

De dagen daarna treden verspreid door de hortus zo’n zeventig dichters op. Daar zitten bekend veronderstelde namen tussen (Roelof ten Napel, Gershwin Bonevacia Esther Jansma, Mustafa Stitou, Sasja Janssen, Tsead Bruinja), maar ook dichters die (vooralsnog) in bepaalde kringen in Noord-Nederland bekendheid genieten: (Rik Andreae, Paula Laning, Anna Dijk, Esmé van den Boom, Annie Martens, Kate Schlingemann).

Bijzonder festivalonderdeel 1: Marjolijn van Heemstra wandelt vrijdag- en zaterdag rond middernacht als een ‘space captain’ door de hortus. Ze leest werk van zichzelf en anderen en neemt medewandelaars mee in haar verwondering over de schoonheid van de duisternis en onze plek in de onmetelijke ruimte. Bezoekers kunnen na afloop overnachten in de Hortus. De entreeprijs is inclusief stretcher en ontbijt.

Bijzonder festivalonderdeel 2: Astrid Kersseboom interviewt Guillaume Pool, voormalig hulpje van een medicijnman, analist bij de universiteit Groningen, verhalenverteller en dichter. “Zijn gedichten gaan bijvoorbeeld over Suriname, mystiek en religie, de Tweede Wereldoorlog, migrantenervaringen en de dood. Zijn verhalen zijn deels ontleent aan het Afro-Surinaamse cultuurgoed, dat een voortdurende dialoog aangaat met culturen uit andere werelddelen.”

Organisator van het festival is Noordwoord. Zie voor meer informatie, ook in praktische zin, deze link.