Zomerzinnen en vragen aan Erik Harteveld
Rick Hilberts wint Drèents Liedtiesfestival 2022

Voorafgaand aan het 10e Drèents Liedtiesfestival

Jolien winnaar DLF21 Foto stichting Reur
Zaterdag wordt in Emmen de finale gehouden van het tiende Drèents Liedtiesfestival. Jolien Woning- Dijkstra, vorig jaar winnaar, is erbij.

Uiteraard bewaart ze goede herinneringen aan de vorige finale. Omdat het coronatijd was en er voor muzikanten weinig te doen was. “Om dan weer op het podium staan, met collega’s, met professioneel licht en geluid. Heerlijk. Winnen was als een kers op de taart.”

Het was de derde keer dat Jolien aan het festival deelnam. Eerder trad ze op als achtergrondzangeres bij finalist Lusanne Boes. In 2019 deed ze solo mee met Wat west hef, een nummer met een trance-geluid. Het winnende lied van 2021, Vuul, schreef ze met Hilko Stoffers, Erik Koerts en Robert Muilwijk. "Het maken had een lange aanlooptijd. Het kwam niet in ons op dat we ermee zouden kunnen winnen.”

Na de finale ging de coronapandemie weer gewoon door. Veel optreden met het winnende lied was daardoor lastig. Ter compensatie werd de studio opgezocht. Eerst om een volwaardige versie van Vuul op te nemen – de demo was tijdens haar zwangerschap op halve adem opgenomen – en een videoclip te maken. Daarna voor Wat zou ik zeggen dan, een duet met Steernvanger-zanger Dion Bouwes.

Jolien (Westerbork, 1990) zingt sinds haar zestiende, vooral in coverbands. Zelf schrijven doet ze sinds 2019. Haar eerste twee composities waren in het Drents. "Vuul was oorspronkelijk bedoeld als Nederlandstalig, maar in mijn kop zat een tekst in het Drents”, vertelt ze. "Best vreemd, want ik ben niet Drentstalig opgevoed. Ik heb het geleerd door naar mijn ouders en vooral mijn grootouders te luisteren.”

Wat het Nedersaksisch kan betekenen, ontdekte ze relatief laat. "Ik heb een tijdje in het Westen gewoond, daar merkte ik het aan mijn gebruik van uitdrukkingen die door anderen niet werden begrepen, bijvoorbeeld dat koekjes slof kunnen zijn. Het Drents is prominenter dan ik dacht. Nu ik een dochter heb, ga ik er bewuster mee om. Ik zou het leuk vinden als ook zij er iets van oppikt.”

Een blijvend gebruik van het Drents kan dan helpen, niet alleen gesproken, maar ook geschreven en gezongen. "Het is goed dat er zoiets bestaat als het Liedtiesfestival”, zegt ze. "Moderne muziek zorgt ervoor dat de Drentse taal aantrekkelijk blijft om naar te luisteren. Als je hoort wat de afgelopen jaren allemaal voor het festival is gemaakt… Zonde als de wereld daar niet mee in aanraking komt.”

Normaliter reizen winnaars van het Drèents liedtiesfestival naar Italië, waar jaarlijks in Udinese het internationale streektaalmuziekfestival Suns Europe wordt gehouden. Die tweede kers ontving Jolien door de pandemie niet. Maar de derde krijgt ze zaterdag. "Als na de optredens de stemronde aanbreekt, mogen we drie nummers spelen. Daarna mag ik de prijs uitreiken. Superleuk.”

Finale 10e Drèents Liedtiesfestival, zaterdag 1 juli in het Atlas-theater in Emmen. RTV Drenthe zendt vanaf 19.30 uur een live-registratie uit.