Over Symbionts van Van Noppen en Samson
Haalt Anton de Kom na de canon van Nederland ook de literaire canon?

Alles van Arjen Boerstra in de fik

Bij kunstruimte Artphy in Wessinghuizen, een gehucht even buiten Onstwedde, is Proposities te zien, een overzichtstentoonstelling met werk van kunstenaar Arjen Boerstra – ik schreef op deze plaats meerdere malen over hem, de zoekfunctie mag het bewijzen.

Bij mijn bezoek trof ik Boerstra aan, drentelend door de ruimte. Af en toe maakte hij foto's, soms maakte hij een praatje met een bezoeker, dan herschikte hij weer iets aan zijn werk, meestal zelfgebouwde installaties van hout of (video)projecten die doen denken aan experimenten van ontdekkingsreiziger en uitvinders van de negentiende eeuw.

Arjen Boerstra  Proposities

Omdat je het ergens over moet hebben, vroeg ik hem naar de verkoop van zijn werk. Boerstra maakt geen dingen om boven de bank te hangen en niet iedereen heeft een tuin met plek voor een friteskraam, zolderkamer of observatorium.

Die vraag bleek, zoals altijd en dus ook in de kunsten, een heikel onderwerp. “Ik wil wel verkopen, maar het is problematisch. Grote instellingen, zoals een museum, zouden het kunnen doen, maar in de praktijk gebeurt het niet. Een andere mogelijkheid is een beeldentuin. Die zijn wel geïnteresseerd. Je mag alles brengen en laten zien. Maar geld is er niet.”

En toen zei Boerstra ineens, dreigend: “Of alles in de fik, of alles in een collectie.” Een kort lachje volgde.

Dat eerste, van die fik, zou jammer zijn. Wat in Wessinghuizen wordt getoond, geeft blijk van een bijzonder en samenhangend oeuvre, ontstaan vanuit een consistent onderliggend idee en met onmiskenbaar vakmanschap gemaakt. Boerstra citeerde een criticus, uit een krantenstuk uit 2014: ‘Ik snap niet waarom musea niet meer doen met Arjen Boerstra.’ “Na dat bericht dacht ik dat het wel goed zou komen.”

Het werk van Boerstra is vrijwel altijd locatie gebonden. Zo hees hij laatst, gekleed in wat ik een padvinders-outfit wil noemen, een stormbal bij Booneschans in de gemeente Oldambt, niet ver van de grens van Duitsland. Als onderdeel van een project om de vergezichten in de omgeving te benadrukken had hij daar een wachthuisje gebouwd, ook om ‘de Duitsers’ in de gaten te houden.

Een overzichtstentoonstelling van locatie gebonden kunst is eigenlijk niet mogelijk. “Het geeft een bezoeker het gevoel dat hij van alles gemist heeft. En dat is ook zo. Daarom heb ik zo weinig tentoonstellingen. Het zijn altijd aftreksels van hoe het ooit was”, recenseerde Boerstra. Toch deed het hem plezier ‘alles’ weer bij elkaar te zien. ‘’Omdat wat ik doe, vaak zo vluchtig is."

Ter compensatie heeft Boerstra bij zijn tentoonstelling een boek laten maken, in verschillende uitvoeringen, waaronder een in een hout kistje. Ik tekende in voor een normaal exemplaar dat in de gewone houten boekenkast past.     

Arjen Boerstra  Proposities 3
Proposities is de derde overzichtstentoonstelling met werk van Boerstra. Het Kunstenlab in Deventer (2007) en de Verbeke Foundation in België (2014) gingen Artphy voor. Nog te zien tot en met 10 juli.