Bij een interview met Jane Leusink
Mindere dichters zijn allercharmantst

100 jaar Ulysses ook herdacht in Groningen

Ulysses (1922) James Joyce
Groningen is toegevoegd aan het internationale programma waarmee wordt herdacht dat honderd jaar geleden de roman Ulysses van James Joyce is verschenen.

Dat vloeit voort uit een bijdrage van Noorderlicht, dat zich tegenwoordig platform voor hedendaagse waarneming noemt. Noorderlicht gaat een opdracht verstrekken aan een schrijver die episode dertien uit Ulysses zal omzetten naar een hedendaagse setting. Ook zullen twee jonge kunstenaars het hoofdstuk op hun eigen manier verbeelden.

Ulysses vertelt over een dag uit het leven van twee mannen en een vrouw in Dublin, Stephen Dedalus,  Leopold Bloom en Molly Bloom. In episode dertien is sprake van een confrontatie tussen Leopold Bloom en een manklopende jonge vrouw. Noorderlicht grijpt dit deel aan om aandacht te schenken aan sociale inclusie, diversiteit en gendergelijkheid.

Financier van het project is de Europese Unie. Naast Noorderlicht nemen nog zeventien andere Europese culturele organisaties Ulysses op een vergelijkbare manier onder handen. Bedoeling is dat met ingang van september steeds in een stad een hoofdstuk wordt gepresenteerd. Athene bijt het spits af eind september. Groningen is in 2023 aan de beurt. Het einde is voorzien in 2024 in Dublin.

Zie ook dit bericht.